A szocialisták méltányosabb ingatlanadót kérnek Bajnaitól

Szakmai csoportot állított fel az MSZP elnöksége, amelynek feladata a Bajnai-kormány által ismertetett adócsomag - benne elsősorban is az ingatlanadó - finomítása. Tegnap órákon keresztül győzködték Oszkó Péter pénzügyminisztert is, egyelőre eredménytelenül.

A miniszterelnök által kedden ismertetett adóelképzeléseket - különös tekintettel az ingatlanadóra - a kormánypárti képviselők jelentősen át akarják írni. A Népszabadság információi szerint Lendvai Ildikó pártelnök a keddi elnökségi ülésen kezdeményezte egy szocialista team felállítását, amelyben a pártelnökséget Lendvai és Szekeres Imre, a frakcióvezetést Mesterházy Attila, Katona Béla és Veres János, a frakció-munkacsoportokat hét szocialista politikus képviseli. Tegnap órákon keresztül egyeztettek Oszkó Péter pénzügy-, Varga Zoltán önkormányzati miniszterrel, illetve Jauernik István államtitkárral.

Úgy tudjuk, hogy a frakciótagok szociálisan érzékenyebbé kívánják tenni az intézkedéscsomagot, amely nagyobb kedvezményeket és szélesebb méltányossági skálát biztosítana az időseknek (értsd: nyugdíjasok), illetve az átlaglakásban élők számára. "Cél, hogy az átlag alattiak számára csak jelképes, kis terhelést jelentsen" - fogalmazott elnökségi forrásunk. Hozzátette: tartani kívánják azt az alaptételt, hogy az adóváltozások összességében nullszaldósak legyenek.

Mindez azt jelenti, hogy a Bajnai Gordon kormányfő és Oszkó Péter pénzügyminiszter által a szocialista frakció keddi ülésén ismertetett csomagot a képviselők ebben a formában nem kívánják támogatni.

Ismert, az eredeti elképzelés szerint kétmillió forintos érték felett évi 0,2 százalék, tízmillió forint felett 0,35, harmincmillió forint felett pedig 0,5 százalék lenne az ingatlanadó. A garázsok és üdülők után egy százalékos ingatlanadót kellene fizetni. "Változtatni szociális és méltányossági alapon" - fogalmazott lapunknak az MSZP egyik vezetője a kormánypártiak álláspontját ismertetve. Úgy tudjuk, hogy a szocialisták abban egyetértenek, hogy szükség van ingatlanadóra (bár évekkel korábban közös határozatot fogadtak el, hogy ebben a ciklusban már nem vezetik be, de a Bajnai Gordonnak adott politikai nyilatkozatban már aláírták a támogatását), de a mértékeken változtatnának. Nem támogatják, hogy a nyugdíjasok helyett az örökösökre terheljék az ingatlanadót: az idősek esetében jóval kisebb kulcsot és/vagy szélesebb skálájú mentességet akarnak. Ugyancsak könnyíteni kívánnak az átlaglakás alatti méretű ingatlanok esetében: itt is inkább jelképes terhet látnának szívesen. Az átlagot a fővárosban tizenötmillió, országosan tízmillió forint értékhatárral számolják.

Ezzel szemben adó alá vonnák a nagy értékű vagyontárgyakat (hajók, helikopterek, repülőgépek, műkincsek, luxusautók), de szintén felmerült, hogy a százmillió feletti magáningatlanok egy magasabb, külön kulcs alá esnének. A Szanyi Tibor vezette fenntartható fejlődés munkacsoport egy "hatlövetű" ingatlanadó-tervet tett a frakcióvezetés asztalára. Ebben nem értékalapon sorolná adókulcs alá az ingatlanokat, hanem: négyzetméter, elhelyezkedés (övezet), ingatlanminőség (állapot), tulajdonosi vagyonhelyzet, tulajdonosi jövedelem és energiafogyasztás alapján. Szanyi önbevallásos rendszert javasol, amelyet nemcsak a hatóság, de "az ismerősök, szomszédok" is ellenőrizhetnek.

Elnökségi forrásaink megjegyezték, hogy a megszorító intézkedések között az ingatalanadó az, amelyik mindenkit érint. "Minden nehezen lenyelhető részletet sikerült vagy sikerül átvinni a képviselőcsoporton. Ha az ingatlanadót kellő átalakítás után meg tudjuk szavazni, túl vagyunk a nehezén".

A kormányfő elnézést kért kijelentése miatt

A Fidesz a kormányfő távozását követeli Bajnai Gordon hétfői kijelentése miatt. A miniszterelnök az ATV kedd esti műsorában azt mondta, hogy akik nehéz helyzetbe kerülnek az ingatlanadó bevezetésével, el is adhatják az ingatlanukat. Bajnai elnézést kért, megfogalmazása szerint sajnálja, hogy pontatlan fogalmazásával olyanokat is megbántott, akiket nem akart. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.