A kilábalás lehetőségei

A világban, a gazdaságban és a sajtóban tapasztalható válságról, a kilábalás lehetőségeiről beszélt tegnap a Miskolci Egyetem hallgatói fórumán Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter.

A mostani pénzügyi-gazdasági válság jórészt abban különbözik az eddigiektől, hogy ez - talán az elszigetelődött Észak-Korea kivételével - minden országot érint, s így valóban globálisnak tekinthető - hangsúlyozta bevezetőjében Bokros Lajos. A Bajnai-csomag, amely a válság hatásait mérsékelni hivatott, szükséges, de nem elégséges intézkedés, noha annak nagy részével egyetértek - tette hozzá Bokros Lajos. - Magam is készítettem "megszorító csomagot" tizennégy évvel ezelőtt, furcsa lenne, ha az egyensúly megteremtésének szükségességét épp magam kifogásolnám - mondta a volt pénzügyminiszter. Szerinte a tavaly november óta megtett lépések leginkább az államcsőd elkerülése érdekében voltak fontosak. A valódi, átfogó reformfolyamatokat azonban továbbra is hiányolom - tette hozzá. Szavai szerint a tizenharmadik havi nyugdíjat és közszféra tizenharmadik havi bérkifizetését meg kellett szüntetni, miután annak már a 2002-es bevezetésekor sem volt meg a szükséges fedezete. Hét évvel ezelőtt tíz százalékos deficittel küzdött az ország, s mára a helyzet tovább romlott - mondta Bokros.

A gazdasághoz hasonlóan nehéz helyzetben van ma a nyomtatott sajtó is - folytatta a gondolatsort Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője, aki szerint leginkább a minőségi, úgynevezett "szeriőz" lapok kerültek nehéz helyzetbe, a bulvárlapok valamivel jobban vészelik át a válság okozta gondokat. Az a kettéosztottság, amely ma a politikában tapasztalható, a napilapokat sem kerülheti el, s az, aki ebben a helyzetben középen szeretne maradni - szavai szerint a Népszabadság erre törekszik -, szinte a lehetetlennel küzd. Ennek ellenére a lap ebben a "játéktérben" is a minőség megőrzésére törekszik - tette hozzá Vörös T. Károly.

A beszélgetést az egyetem Citromfa Politikai Műhelyének elnöke, Sáfián Ádám (középen) vezette
A beszélgetést az egyetem Citromfa Politikai Műhelyének elnöke, Sáfián Ádám (középen) vezette
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.