A magyar állam titokban fegyvereket szállított Iránnak

Sorozatvető rakétákat, Kalasnyikov-lőszereket és más hadifelszerelést szállított szigo­rúan titkos küldetéseken a magyar állam Iránnak az irak–iráni háború idején a 80-as évek végén – derült ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának folyóiratában közzétett tanulmányból.

A véres háború során Magyarország titokban Irán hadigépezetét táplálta a Mahart tengerjáró hajóin vitt fegyverszállítmányokkal - írja a Blikk.

A Budapest nevű tengerjáró hajó például 1988. január 1-jén érte el az iráni Bandar-Abbasz kikötőjét. A magyar legénység ott szembesült a háborúval.

– Az iráni kikötésnél több kilőtt külföldi kereskedelmi hajót, vízen lángoló járművet láttak, a Bandar-Abbászból történő kihajózás során pedig el kellett szökni a túlságosan vendégmarasztaló iráni parti őrség elől – állapította meg a tanulmány szerzője, Orbán-Schwarzkopf Balázs.

Mivel a fegyverszállítást nemzetközi egyezmény is tiltotta, a matrózoknak otthon azt kellett mondaniuk, hogy az indiai Bombaybe indulnak. Nagy Gábor tengerész azonban óvatlanul kikotyogta az államtitkot.

„Épp most jöttünk vissza a Hormuzi-szorosból. Iránnak vittünk 20 000 db lejárt rakétát, BM-21 sorozatvetőkhöz. Jó mi? A Sió ugyanezt csinálta, és mi is megyünk még egy kört 50 000 darabbal. Ha most se lőnek belénk, akkor soha!" – írta sorkatonai szolgálatot töltő barátjának a laktanyába. A képeslap az ezredparancsnok asztalán landolt, a tengerész ennek ellenére megúszta megrovással az államtitoksértést.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.