170 ezer választói adat módosul október 3-áig

Házasságkötések, válások, költözések miatt mintegy 170 ezer adat változik meg az októberi önkormányzati választáson szavazásra jogosultak nyilvántartására szolgáló névjegyzékben a közszemlére tétel és a voksolás napja közötti alig több mint egy hónapban.

A névjegyzék közhitelű nyilvántartás, amely azok adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az önkormányzati választáson. A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választójogosultságát, és ennek alapján kiszűrhetik azokat, akik esetleg többször is szavazni próbálnak.

A névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője (a jegyző) állította össze a polgárok személyi adat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján. A névjegyzéket augusztus 18-tól öt napra közszemlére kellett tenni, hogy a névjegyzékből kihagyás, vagy éppen az abba való jogosulatlan felvétel miatt kifogást lehessen benyújtani. Tévesen, így jogosulatlanul szerepelhet a névjegyzékben például olyan személy, akit bíróság tiltott el a közügyek gyakorlásától.

Ugyan a névjegyzékbe betekintés lehetősége augusztus 22-én lezárult, ám a jegyzőknek tovább kell vezetniük a választásra jogosultak jegyzékét. Erre azért van szükség, mert a választás napjáig körülbelül 170 ezer adat változik meg, amit át kell vezetni a névjegyzékben. Ilyen adatváltozást jelent például az, ha házasságkötés vagy válás miatt megváltozik a választópolgár neve, költözés miatt megváltozik a lakcíme, állampolgárságot szerez, vagy veszít el, esetleg ebben az időszakban hal meg.

Az, ha valakinek megváltozik a neve, lakcíme, nem lehet akadálya annak, hogy gyakorolhassa választójogát. Abban az esetben, ha valaki a névjegyzék elkészítése után elköltözik, az új lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetője - a bejelentkezéssel egyidejűleg - felveszi őt a névjegyzékbe, és erről értesítő átadásával tájékoztatja. A helyi választási iroda vezetője pedig haladéktalanul értesíti a korábbi lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjét, hogy törölje az ottani névjegyzékből a választópolgárt.

A választási informatikai rendszer támogatja a névjegyzék elektronikus továbbvezetését, sőt, most már nem is engedélyezett a névjegyzék kézzel történő továbbvezetése. Ennek azért van jelentősége, mert korábban a névjegyzékeket kézzel vezették tovább, illetve a helyi választási irodák vezetői egymás között postai úton cserélték ki a névjegyzékekkel kapcsolatos információkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.