Másfél ezer diák hiányzik Nyíregyházán

Hiába tiltakoztak több százan a tervezett nyíregyházi iskolabezárások ellen, a város kormánypárti polgármestere kijelentette, a gazdasági kényszerhelyzet miatt elkerülhetetlen a népszerűtlen intézkedés.

Több százan tiltakoztak hétfőn este az orosi Herman Ottó tagiskola udvarán a tervezett iskolabezárás ellen - adta hírül a Kelet-Magyarország. Az iskola életben maradásáért küzdő szülők, tanárok és diákok transzparenseket emeltek a magasba, rajtuk feliratokkal: "A Herman Ottó iskolát nem zárhatják be!”, „Ne engedjük! Ne hagyjuk! Nem ezt ígérték!”, „Ne zárják be az orosi iskolát! Mi lesz velünk?”, „Kinek újították fel?”, „Ne zárják be, én is ide járok!”. A felszólalók fontosnak nevezték, hogy az iskola bezárását ellenzők minél nagyobb nyomatékot adjanak a tiltakozásnak.

A szintén bezárásra ítélt Benczúr Gyula Általános Iskola igazgatója, Czomba György azt javasolta, gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra, hogy jobb belátásra térjenek. Kérjenek név szerinti szavazást az iskolák sorsáról döntő május 31-ei közgyűlési szavazáson, ám addig is szervezzenek egy csendes, de annál látványosabb demonstrációt is a városháza elé.

- A kényszerhelyzet szüli a nyíregyházi iskolabezárásokat, miután jelentősen csökkent az állami normatív támogatás, továbbá eladósodott a fenntartó önkormányzat és kevesebb az iskoláskorú gyermek is - közölte Kovács Ferenc, a megyeszékhely Fidesz-KDNP-s polgármestere keddi sajtótájékoztatóján a távirati iroda tudósítása szerint.Tavaly például 6,2 milliárd forint központi támogatást kapott az oktatási intézmények működtetéséhez a nyíregyházi helyhatóság, s az összeget több mint 4,7 milliárd forinttal kellett kipótolnia saját bevételéből, amely összesen hétmilliárdnyi volt - mondta az önkormányzati vezető.

Hangsúlyozta: az előző MSZP-SZDSZ-es kormány jelentős forrásokat vont el az önkormányzatoktól, s ehhez társult, hogy Nyíregyháza eladósodott: a 2002-es 2,9 milliárd forintról, 17,6 milliárdra nőtt a hitelállománya, valamint a település helyhatósága készfizető kezes a város cégeinek mintegy 5 milliárd forintos kölcsönfelvételénél is. Mindeközben - folytatta - folyamatosan csökkent a gyermeklétszám is, jelenleg 1612 üres hely van a város általános iskoláiban. Kovács Ferenc szerint már legalább öt éve át kellett volna alakítani az iskolarendszert, de az akkori MSZP-Függetlenek-SZDSZ koalíció vezette nyíregyházi önkormányzat "nem merte felvállalni a kétségtelenül népszerűtlen döntést".

Arra a kérdésre, hogy akkor az ellenzékben lévő Fidesz-KDNP sem támogatta az iskolabezárást, a polgármester azt válaszolta: ő korábban nem vett rész a pártszövetség önkormányzati munkájában, de "most utólag sem ért egyet az akkori állásponttal". Kovács Ferenc kijelentette: "ebben a kényszerhelyzetben esett a választás a 42 százalékos kihasználtságú kistelekiszőlői, a 46-48 százalékos sóstóhegyi és a Kert-közi Benczúr Gyula, valamint az 53 százalékos kihasználtságú orosi iskolákra, amelyek szeptembertől már nem működnének" - erősítette meg az MTI-nek az iskolabezárási terveket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.