'Hassa át Önöket a tudat...'

Noha a kormányzat meglehetősen gyakorta ötletel, és nem ritkák a „gránitba vésett” alapvetések újrafogalmazásai, azért akad olyan program, amihez feltűnő kitartással ragaszkodik a kabinet. Ezek közé tartozik például egy sajátos népesedéspolitikai „projekt”.

Két évvel ezelőtt döntött úgy a szaktárca, hogy – egy civil kezdeményezéshez csatlakozva – ajándékkal lepi meg a kismamákat. 2011 júliusától gyermeke megszületése után minden anyukának felajánlottak egy – Simon András grafikus által tervezett, szívbe foglalt újszülöttet ábrázoló, Isten hozott! feliratú – babaköszöntő ajtódíszt.

A program azóta is fut, sőt egy olvasónk – aki gyermeke megszületésé re nemrégiben szintén megkapta a kormányzati ajándékcsomagot – azt jelezte, hogy mára alaposan kibővült a babaköszöntő kormányzati „figyelmesség”. Az ajtódísz mellé kapott ugyanis egy üdvözlőlapot is az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amelyben egyebek mellett arról világosítják fel: „A gyermek születése áldás és öröm, nemcsak a családnak, de az egész társadalomnak, a teljes nemzetnek is.”

Emellett az anyuka egy Útravaló 2013 címet viselő – magyar klasszikusokat felsorakoztató – CD-lemezt is ajándékba kapott. Ennek borítóján egyebek mellett arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy gyermekük megszületése mellett akad más is, ami boldogsággal töltheti el őket: „Hassa át Önöket a tudat, hogy valamennyi 2013-ban világra jövő magyar gyermek családja ugyanezt olvassa, éljen bár itthon vagy külhonban.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál arról érdeklődtünk: hány anyuka kapta meg az állami ajándékcsomagot, s ez mennyibe került, valamint beváltotta-e a program a hozzá fűzött reményeket? Mint azt a szaktárca közleményében írta, 2012 februárjától 2013. július 31-ig majd kilencvenezer ajtódíszt vihettek haza a kórházakból az anyukák. Hozzátették: az ajtódíszek gyártási költsége darabonként 121 Ft + áfa volt, azaz eddig összesen 10 817 400 Ft + áfa összeget fizettek az ajándéktárgyakért. (Azt, hogy 2012 előtt hány anyukát leptek meg, nem tudni, mert a szaktárca szerint csak 2012-ben indult a program. Ez annyiban feltétlenül meglepő: még az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján is olvasható az a 2011. július 11-i közlemény, amiben bejelentik, hogy csatlakoztak a programhoz, és már át is adták az első ajtódíszt.)

Bár Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár két évvel ezelőtt, amikor az első babaköszöntőket átadta, úgy fogalmazott, hogy az ajtódísszel is minél több gyermek vállalására kívánják biztatni a fiatalokat, az édesanyákat, mára árnyaltabbá vált az államtitkárság álláspontja. Mint írták, a babaköszöntő ajtódísz természetesen önmagában nem eredményezheti, hogy több gyermek szülessen, ugyanakkor egy fontos gesztus, amellyel az állam azt kívánja kifejezni, hogy fontos számára az új kis állampolgár megszületése. Emellett – fogalmaztak a közleményben – szeretnének segítséget adni a családoknak, hogy a gyermek születésének örömében mások is osztozhassanak. Kiemelték: „A gyermekvállalás ösztönzése rendkívül összetett természetű folyamat, hiszen az anyagi jellegű intézkedések mellett a közbeszéd alakítása is komoly befolyással bír személyes döntéseink meghozatalakor.”

Azt viszont egyértelmű sikerként értékelik a szaktárcánál, hogy „a családok, az édesanyák és édesapák örömmel fogadták ezt a kis ajándékot”, hiszen több köszönőlevelet is kapott már a terjesztő cég. Bár nyilvánvalóan a köszönőlevelek is fontosak, azért érdemes megemlíteni: miként a tárca is elismerte, a programnak valóban nincs statisztikailag érzékelhető hatása. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, július közepén közzétett jelentése szerint 2013 első öt hónapjában folyamatosan kisebb volt a születésszám, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén január és május között 34 451 gyermek született, ami 5,5 százalékkal elmarad a múlt év első öt hónapjában regisztrálttól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.