Az anonim HIV-szűrés nem titkos?

Jogszabálysértő módon gyűjtik a HIV/AIDS, de más, anonim betegek adatait, elméletileg bármikor be lehet azonosítani őket. Sőt elméletileg háziorvosukat még értesíteni is kell a hatóságoknak. Jogvédők az ombudsmanhoz fordulnak.

Hiába írja elő jogszabály, hogy bizonyos fertőző betegségek esetén úgy kell jelentést adni, hogy senkit se lehessen beazonosítani, a gyakorlat egészen más. Az adatgyűjtők ugyanis a taj számot beazonosításra alkalmatlan eszköznek tartják. Jogvédők az adatvédelmi biztoshoz fordulnak.

- Egy internetes fórumon indult meg a találgatás, hogy az ÁNTSZ kötelezően jelent a háziorvosoknak a fertőző betegségekről, így arról is, ha valakiről kiderül, hogy mondjuk HIV/AIDS-beteg, vagy szifiliszben szenved. Bebizonyosodott, ez valóban előírás a tisztiorvosi szolgálatnál, jóllehet: elvileg olyan adatokkal nem is rendelkezhetnének, amelyek alapján tudható, hogy ki a háziorvosa az adott személynek - mondja Bagyinszky Ferenc, a TASZ HIV/AIDS programjának vezetője.

Mindezek alapján a szervezet a HIV és az AIDS-vírushoz kapcsolható rendeletekben előírt jelentéstételi kötelezettségek gyakorlatát szerette volna szemügyre venni. Ezért több adatigénylést juttattak el az ÁNTSZ-hez, valamint az Országos Epidemiológiai Központhoz.

- Az OEK-től kapott válaszban a következő szerepelt: Az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott kérdőív személyazonosításra alkalmatlan módon tartalmaz adatokat, mint a nem, a taj szám, a születési idő, település, állampolgárság, illetve további adatokat a klinikai stádiumra, rizikócsoportra, AIDS-megbetegedésre és halálozásra vonatkozóan.

A baj csak az, hogy a felsoroltak közül a taj szám alkalmas az azonosításra.

- Vagyis ha megadják a taj számot az intézmények, azonnal tudható - névvel, címmel -, ki a beteg - mondja a szakértő.

A jogvédők szerint jogszabályellenes és szükségtelen a taj szám kérdőíven való szerepeltetése. Az OEK adatgyűjtése epidemiológiai célokat szolgál, tehát bizonyos betegségek, állapotok előfordulását befolyásoló tényezők feltárására. Ehhez azonban szükségtelen a fertőzött személy azonosítása. A TASZ munkatársai a kórházakat már maguk kezdték tesztelni, itt egyelőre nem találtak törvénysértő gyakorlatra, vagyis az intézmények az előírások ellenére nem adják ki a taj számokat.

Bagyinszky Ferenc szerint mégis aggasztó, ha egymásnak ellentmondó jogszabályok alapján kell adatokat szolgáltatniuk az ellátórendszer szereplőinek, miközben a betegek inkognitója indokolatlanul sérülhet. A TASZ most Joóri András adatvédelmi biztoshoz fordul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.