Felrobbant az ISS-re tartó teherűrhajó

Kilövés után felrobbant a SpaceX magán űrhajózási társaság teherűrhajója és hordozórakétája.

A Falcon 9-es típusú rakétát és a Dragon robotűrhajót Floridából lőtték fel vasárnap, ahol a SpaceX a többször használható rakéta technológiáját teszteli. A kilövésről készült felvételeken jól látható, hogy a rakéta nem sokkal a start után irányíthatatlanná vált, majd a levegőben felrobbant.

A Dragon a Nemzetközi Űrállomásra szállított volna utánpótlást, felszereléseket. Ez lett volna a hetedik ilyen küldetése, ráadásul jelenleg ez az egyetlen űrhajó, amellyel utánpótlást tudnak küldeni az ISS-re. A Dragon az eredeti tervek szerint kedden dokkolt volna az űrállomásra, és több hétig maradt volna visszatérés előtt.

Fotó: Mike Brown / Reuters

A baleset okát még vizsgálják; Elon Musk, a SpaceX alapítója szűkszavú közleményében csak annyit írt, hogy "probléma lépett fel az első rakétafokozat leválása előtt", további tájékoztatást későbbre ígért. A baleset körülményeiről tehát egyelőre semmit sem tudni, a NASA is csak annak közlésére szorítkozott, hogy "valami elromlott".

A Dragon (Sárkány) kapszula többek között élelmiszert, elsősegélycsomagokat, gépeket, tudományos eszközöket, űrsétákon használatos felszerelést szállított volna az űrállomásra, valamint egy dokkoló adaptert – utóbbit a jövőbeni kereskedelmi küldetések előkészítésére.

A küldetés kudarca ellenére a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás legénysége a NASA közlése szerint nincs "közvetlen veszélyben". A három űrhajós a fedélzeten lévő ellátmánnyal akár októberig kihúzhatja.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.