galéria megtekintése

Elszabadult egy orosz űrhajó

1 komment

NOL/MTI

Őrült pörgésbe kezdett az űrállomás utánpótlására szánt Progressz. Szivárog az egyik hajtóműblokk, reménytelen a küldetés folytatása, 27 milliárd forint a kár.

Az orosz irányítóközpontnak továbbra sem sikerült kapcsolatot teremtenie az elszabadult Progressz teherűrhajóval, amelynek a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolásáról már lemondtak a szakemberek - jelentette szerdán az Interfax orosz hírügynökség.

A Moszkva környéki Koroljovban lévő irányítóközpont szakemberei előzőleg megpróbálták felvenni a kapcsolatot a teherűrhajóval, hogy "többé-kevésbé ellenőrzötten és biztonságosan lehozzák" a Föld körüli pályáról.

Az űreszköz többek között üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra.

 

A járművet, két és fél tonna terhével együtt, a Csendes-óceánba süllyesztenék, az úgynevezett űrtemetőbe.

Időközben azonban a Rosszija 24 állami hírtelevízió azt jelentette, hogy a földi irányításnak nem sikerült ellenőrzése alá vonni a Progresszt. Egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint a szakemberek elismerték, hogy a helyzet kilátástalan.

A Progressz jelenleg igen gyorsan, ellenőrizhetetlenül forog saját tengelye körül, egy fordulatot néhány másodperc alatt tesz meg. A Szojuz hordozórakéták nem a kijelölt keringési pályára vitték fel az űrhajót, és nem nyílt ki minden antennája sem. A forgás miatt a működő antennák nem irányulnak folyamatosan a Földre.

Az Interfaxnak név nélkül nyilatkozó illetékes azt mondta, ha az irányítóközpont szakembereinek nem sikerül kapcsolatot teremteni a Progresszel, akkor az valószínűleg május első hetében az északi és a déli 52. szélességi fokok között zuhanhat a Földre.

Orosz sajtójelentések szerint a Nemzetközi Űrállomás lakói 3 hónapra elegendő oxigénnel, üzemanyaggal és élelmiszerrel rendelkeznek. Nemrég az amerikai Dragon űrhajó is vitt tartalékokat az ISS-re.

Orosz biztosítási cégek vezetői mintegy 5 milliárd rubelre (körülbelül 27 milliárd forint) teszik a Progressz várható elvesztése miatti kár nagyságát. Ebbe beleszámolták a Szojuz hordozórakéták értékét is. Egy űrhajó felbocsájtása önmagában 80-90 millió dollárba (mintegy 22-26 milliárd forint) kerül.

A Progressz M-27M jelzésű űrhajót közép-európai idő szerint kedd reggel 8 óra 10 perckor indították útnak a kazahsztáni Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomáshoz, amelyhez hat óra múlva csatlakoznia kellett volna.

A felbocsájtás után nem sokkal kiderült, hogy az irányítóközpont nem kapott jeleket a teherűrhajóról, és a Szojuz hordozórakéta - a harmadik rakétafokozat meghibásodása miatt - a kelleténél 30 kilométerrel magasabbra vitte a Progresszt.

Bajkonurban úgy látják, hogy a Progressz sikertelensége miatt csúszhat az újabb Szojuz rakéta ISS-re indítása, amit május 26-ra terveztek. Ezzel a küldetéssel szállítanák az űrállomásra az új legénységet: egy orosz, egy japán és egy amerikai űrhajóst.

A Roszkoszmosz vezetése szerda délután elismerte a küldetés kudarcát. Igor Komarov, az orosz szövetségi űrügynökség vezetője szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy a teherűrhajót nem lehet a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatni, és a repülést sem folytathatja, mert a hajtóműblokknál szivárgást állapítottak meg. Ezért vizsgálják annak a lehetőségét, hogy az űreszközt "elsüllyesszék".

A szakember arról is beszámolt, hogy a földi irányítók a Progressznek a Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatáról való leválása előtt másfél perccel észlelték az első problémákat. Az űreszközzel ezt követően már nem tudták felvenni a kapcsolatot, a Progressz irányíthatatlanná vált, és jelenleg is nagy sebességgel forog a tengelye körül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.