Bukhatják az olimpiát az orosz atléták

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) péntek este ideiglenesen felfüggesztette Oroszország tagságát a hét elején kitört doppingvádak miatt. Az orosz atléták nem indulhatnak a nemzetközi megméretéseken, így a jövő évi riói olimpiai részvétel is bajba került.
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn javasolta az IAAF-nek, hogy függesszék fel az orosz atléták versenyjogát. A WADA a tavaly kirobbant doppingbotrány kapcsán lefolytatott vizsgálatáról készített jelentésében azt állította, hogy Oroszországban az atléták állami felügyelet mellett használnak teljesítménynövelőket és más tiltott szereket.

AZ IAAF tagjai videokonferencián 22-1 arányban megszavazták Oroszország felfüggesztését – írja a BBC –, amelynek értelmében az atléták akár a 2016-os riói olimpiáról is lemaradhatnak.

Az IAAF eddig még egyetlen országot sem függesztett fel doppingbotrányai miatt. Moszkva korábban tiltakozott a WADA megállapításai ellen. A Kremltől a szakszövetség új vezetéséig alaptalannak minősítették az ügynökség vádjait, és kikérték maguknak az általánosítást. Úgy fogalmaztak: „politikai megrendelés­szaga” van a WADA javaslatának.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter – aki állítólag maga adott utasítást a manipulációkra – azt mondta, az IAAF döntése csak átmeneti, és a probléma orvosolható.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.