galéria megtekintése

Oroszország őrjöng a doppingvádak miatt

Megrendítő ütést vitt be hétfőn a WADA az oroszoknak, amikor a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt atlétikai szövetségük eltiltását, atlétáik versenyjogának felfüggesztését javasolta. Kiütés még nincs, ám az ajánlás lavinát indíthat el, amely sportágakat és akár országokat is maga alá temethet. Mert a vádak nem csak az atlétikára és nem feltétlenül csak Oroszországra lehetnek igazak.

Az orosz medve a hétfői bejelentés óta őrjöng. Kikéri magának, tiltakozik és fenyegetőzik, miközben a Nemzet­közi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) máig adott határidőt az orosz sportági szövetségnek, hogy reagáljon a ­WADA hétfőn közzétett doppingvádjaira.

Kenés, nyomás

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a tavaly kirobbant legújabb doppingbotrány kapcsán lefolytatott vizsgálatáról készített 323 oldalas jelentésében nem kevesebbet állított, mint hogy Oroszországban az atléták állami felügyelet mellett használnak teljesítménynövelő és más tiltott szereket.

 

Kenőpénz fejében Valentyin Balahnyicsev volt szövetségi elnök és más szakági vezetők fedezték a vétkes sportolókat. Egyes esetekben ­maga a sportminiszter, Vitalij Mutko adott utasítást a manipulációkra. Kemény nyomást gyakorolt az orosz sportolókat vizsgáló doppingellenőrökre a KGB utódszervezeteinek egyike, az FSZB. Egy alkalommal pedig néhány nappal a revízió előtt maga az orosz doppingellenes labor vezetője, Grigorij Rodcsenkov semmisített meg 1417 mintát.

Az Orosz Olimpiai Bizottság épülete. Rácsok mögött
Maxim Shemetov / Reuters

Moszkva tiltakozik. A Kremltől a szakszövetség új vezetéséig alaptalannak minősítették a WADA vádjait, és kikérték maguknak az általánosítást. Úgy fogalmaztak: „politikai megrendelés­szaga" van a WADA javaslatának. Szerintük az ügynökségnek előbb be kellene bizonyítania, hogy az orosz szövetség, és nem néhány atléta követte el a visszaéléseket. Nem mellesleg – tették hozzá – az orosz sportolók eltiltásáról csak a nemzetközi szövetség tanácsa dönthet.

Az orosz felháborodás érthető. Minden idők legnagyobb doppingbotránya van kibontakozóban, amelyben ők a rosszfiúk. Egyelőre. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint azonban ez még csak a kezdet. Prognózisa szerint a sportági szövetségek hamarosan sorra vonják majd szigorú ellenőrzés alá világranglistás versenyzőiket.

Csere következik?

Felvetésünkre válaszolva, hogy vajon a WADA elég erős lesz-e az orosz állammal, annak titkosszolgálatával, az orosz szakszövetségekkel és az egyes sportágakba dollármilliárdokat fektető szponzorokkal szemben, Tiszeker így fogalmazott:
– A WADA már elég erős lett ahhoz, hogy bárkivel szemben felvegye a kesztyűt. Jól működő rendszert alakított ki, amelyben nem csak laborok és tesztek segítik a tiltott szereket használó sportolók kiszűrését. Az ­Europol korábbi vezető munkatársainak egyike is átigazolt a szervezethez, ha úgy tetszik, nyomozni, adatokat gyűjteni. Az ügynökség figyeli a világhálót, a közösségi oldalakon e témában folyó diskurzusokat. Újabban lényegesen kifinomultabb eszközökkel és módszerekkel dolgozik, mint korábban bármikor.

Tiszeker Ágnes szerint a WADA-nak van ereje
Mediaworks - archív

Tiszeker meggyőződése, hogy ma már kellő számú befolyásos ország és szponzor sorakozott fel a WADA mögött ahhoz, hogy az ügynökség még olyan (sport)nagyhatalommal is szembefordulhasson, mint Oroszország. Úgy véli, Oroszországnak a kialakult helyzetben nincs más választása, mint gyökeres változásokat kezdeni sportélete megtisztításáért. Egy korábbi doppingbotrány után az amerikaiak a teljes atlétikai csapatukat lecserélték: nem tehet mást az orosz szakszövetség sem.

Tiszeker szavait igazolni látszik, hogy az orosz sportminisztérium a bejelentés óta tartó hangos kardcsörtetés mellett is fontosnak tartotta kinyilvánítani együttműködési készségét a ­WADA-val.

Marija Szavinova, a 2012-es olimpia eltiltott futóbajnoka
Lucy Nicholson / Reuters

Ám bármilyen választ ad is szerdán az orosz szövetség a nemzetközi szövetségnek, a lavinát már aligha állíthatja meg. A FIFA már bejelentette, hogy a WADA-jelentés fényében vizsgálatot fontolgat a 2018-as – orosz rendezésű – labdarúgó-világbajnokság körül. De több szakértő, köztük Tiszeker Ágnes is, úgy gondolja: hamarosan megkezdődnek a célzott vizsgálatok a Szocsiban doppinggyanúba keveredett ­téli sportágak és sportolók ügyé­ben is.

– Ezt már nem lehet visszacsinálni – szögezte le Tiszeker. – Először is, mert nincs olyan ország, amelynek a kormánya ki merne állni a sportolói elé azzal, hogy tudjuk, ti tisztességesen készültetek, az oroszok vagy mások bezzeg doppingoltak, de hát ez van, ilyen a világ, ezt kell elfogadni. Másodszor: itt és most már a ­WADA szakmai ­hitelessége forog kockán. Nem hibázhat az ügynökség, mert akkor nemcsak az évek alatt felépített tekintélye foszlik semmivé, de egy ideig akkor nem lesz senki és semmi, aki, ami kormányok és sportágak felett őrködhetne a sport tisztaságán.

Tudnak egymásról

Tiszeker nem zárja ki, hogy az, ami Oroszországgal történt, egyfajta feljelentési hullámot indít el, végül is az országok és azok sportolói sok mindent tudnak egymásról. De szerinte ez nem baj. A WADA hétfői jelentése sem véletlenül zárult azzal, hogy a súlyos doppingmegállapítások nem csak az atlétikára és nem csak Oroszországra lehetnek igazak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.