galéria megtekintése

Megrendelésszagot éreznek a hatalmas botrány mögött

4 komment

NOL

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a hét végéig adott időt az orosz sportági szövetségnek arra, hogy válaszoljon a hétfőn nyilvánosságra hozott doppingvádakra, amelyeket első nyilatkozataikban minden érintett tagad.

„Magyarázatot akarok a vádakra" – idézte az IAAF elnökét az olimpiai bajnok egykori brit középtávfutót, Sebastian Coe-t az ABC amerikai tévétársaság honlapja, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA azt javasolta, hogy az orosz atlétákat ideiglenesen zárják ki a nemzetközi versenyekről, így a jövő évi olimpiáról is. A WADA 323 oldalas jelentése egyebek közt azzal vádolja az orosz atlétikát, hogy

gyakorlatilag állami felügyelet alatt zajlik a teljesítménynövelő szerek és módszerek alkalmazása, a szakági vezetők kenőpénz fejében fedezték a vétkes sportolókat,

és egyes esetekben maga a sportminiszter, Vitalij Mutko adott utasítást a manipulációkra. A gyanú szerint a visszaélések leplezésében részt vett a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is, amely nyomást gyakorolt a doppingellenőrökre, míg az orosz doppingellenes laboratórium vezetője, Grigorij Rodcsenkov egy revízió előtt három nappal 1417 doppingmintát semmisített meg.

 

A vádak meglehetősen ingerült és elutasító válaszokat szültek Moszkvában, igaz, a sportminisztérium keddi közleménye már azt hangsúlyozza, hogy a tárca kész együttműködni a WADA-val a szabálytalanságok felszámolása érdekében. Hétfőn viszont Vitalij Mutko – miután alaptalannak minősítette a WADA gyanúsításait – még a doppingellenőrzések állami finanszírozásának leállításával fenyegetőzött.

„Ha be kell zárni ezt az egész rendszert, mi szívesen megtesszük... Csak pénzt takarítunk meg. Bármit csinálunk, minden rossz!"

– idézte szavait az Interfax hírügynökség. Igaz, a miniszter hozzátette, Oroszországban voltak és vannak doppingproblémák, amit soha nem is tagadtak. A laboratóriumi minták megsemmisítéséről pedig kijelentette: ahhoz éppen egy WADA-körlevél adott alapot, az üzenetben ugyanis meghatározták, mikortól kell megőrizni a vizsgálati anyagokat, így a korábbiaktól megváltak. Mutko amúgy is ostobaságnak tartja, hogy egy évtizedig őrizgessék a mintákat. „Megvolt a doppingellenőrzés, átadták az érmeket, és a viszontlátásra! Minek állandóan visszatérni erre?" – mondta.

A WADA már el is tiltott néhány atlétát, köztük a kalapácsvető Marija Beszpalovát, aki részt vett a 2012-es londoni olimpián is
A VFLA eltiltott néhány orosz atlétát, köztük a kalapácsvető Marija Beszpalovát is
Kai Pfaffenbach / Reuters

Az orosz doppinglaboratórium vezetője, Grigorij Rodcsenkov szintén keményen fogalmazott:

„Ott ül három hülye, aki nem igazodik el a laboratóriumban"

– mondta a WADA vizsgálóbizottságáról, és kijelentette: a független testület csak ajánlásokat tehet, döntéseket nem hoz.

Az Össz-oroszországi Atlétikai Szövetség (VFLA) ügyvivő elnöke, Vagyim Zelicsenok hangoztatta: az orosz sportolók eltiltásának kérdését a nemzetközi szövetség tanácsa vizsgálhatja, arról viszont nem kaptak értesítést, hogy e testület novemberre tervezett ülésének napirendjén szerepelne ez a téma. Szavai szerint be kell bizonyítani, hogy az orosz szövetség és nem egyes sportolók követték el a visszaéléseket. Egyszersmind kijelentette, hogy a VFLA új vezetőségének nincs köze a szabálytalanságokhoz.

A Kreml ugyancsak alaptalannak minősítette a WADA-vádakat. Mindaddig, amíg nem mutatnak be bizonyítékokat, nehéz elfogadnia a gyanúsításokat – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Sebastian Coe nem sokkal az augusztusi megválasztása után. Magyarázatot akar
Sebastian Coe nem sokkal az augusztusi megválasztása után. Magyarázatot akar
Jason Lee / Reuters

Mások ugyanakkor politikát sejtenek a vádak mögött. Az orosz atlétikai szövetség jogásza, Artyom Pacev például azt mondta az R-Szport hírügynökségnek, hogy szerinte „politikai megrendelésszaga" van az ügynek. Ha nem találnak valódi kifogásokat, hát etikai nyomásgyakorlásra törekednek – fejtegette, s még augusztusban politikai nyomásról beszélt Mutko is. „Bemutattak egy filmet az oroszországi doppingról, és máris bizottságot kell alakítani. Ha más országban van botrány, nem hoznak létre semmilyen bizottságot" – mondta arra utalva, hogy a most közzétett jelentés megelőző vizsgálat egy az ARD német tévécsatornán tavaly decemberben bemutatott dokumentumfilm nyomán indult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.