galéria megtekintése

Világbajnoki aranyérem negyedmillió forintért

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 06. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Akár hatalmas nemzetközi doppingbotrány is kitörhet a körül az Oroszország körül, amely egyelőre értetlenkedve fogadja a német ARD dokumentumfilmjének az állításait arról, hogy az orosz atlétikában rendszerszerűen zajlik a doppingolás. Egy világbajnoki érem ötvenezer rubel, a felejtés 450 ezer euró. A NOB vizsgálatra kész.

Az orosz sportminiszter szerint nem szabad messzemenő következtetéseket levonni abból a dokumentumfilmből, amelyet a héten mutatott be az ARD német közszolgálati televízió. „Egyedi eseteket akarnak olyan rendszerbe foglalni, amelyben az állam is érintett, és csökkenteni igyekeznek az orosz sport érdemeit” – mondta az R-Szport hírügynökségnek Vitalij Mutko.

Egy dózissal a mezőny előtt. Ruszanova 2011-ben a daegui atlétikai világbajnokságon a 800 méteres síkfutás elődöntőjében
Egy dózissal a mezőny előtt. Ruszanova 2011-ben a daegui atlétikai világbajnokságon a 800 méteres síkfutás elődöntőjében
Michael Dalder / Reuters

A Vlagyimir Putyin elnökhöz közel állónak tartott sportvezető azt is hangoztatta: komoly erőfeszítéseket tettek – egyebek között a NOB-bal és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) együttműködve – a tiltott szerek elleni harcban, miközben Oroszország mára sportnagyhatalom lett. A film sommás állításait azért is értetlenkedve fogadja, mert – mint állítja – az orosz doppingellenes szervezetek a szocsi téli olimpia előtt és alatt minden próbát kiálltak, az orosz laboratóriumokban pedig több külföldi szakember dolgozik, mint hazai.

 

Mutko azt is közölte: az általa vezetett minisztérium kész a vizsgálatra, ha tényeket tárnak elé. Egyszersmind enyhíteni próbálta a botrány keltette hullámokat azzal, hogy leszögezte: az ARD-nek nyilatkozó, a miniszter szerint az orosz sporthivataltól függetlenül, üzleti alapon versenyző Lilija Sobuhova maratoni futó ügye ismeretes előtte és az azt vizsgáló illetékes testületek előtt. Igaz, szavaiból nem lehetett kihámozni, mire gondolt pontosan.

Az viszont tény, hogy a chicagói maratont háromszor megnyerő Sobuhova a tévéinterjúban kijelentette: 450 ezer eurót (átszámítva 137 millió forintot) fizetett az Orosz Atlétikai Szövetség vezetőségének, hogy az „elsikálja” korábbi doppingügyét, és szerepelhessen 2012-ben az olimpián. Londonban sérülés miatt fel kellett adnia a versenyt, aztán tavaly mégis eltiltották, és eredményeit négy évre visszamenőleg megsemmisítették. A döntést megfellebbezte ugyan, de ha keresetét elutasítják, minden pénzdíját vissza kell adnia.

Az Eltitkolt dopping – így készülnek az orosz győztesek című filmben az ugyancsak a múlt évben „elmeszelt” Julija Ruszanova középtávfutónő azt mondta, Szergej Portugalov sportorvos 50 ezer rubelt (236 ezer forintot) kért tőle azért, hogy vb-aranyéremhez segítse őt, míg az ezüst árfolyama 30 ezer (142 ezer forint), a bronzé pedig 20 ezer (95 ezer forint) volt. Ruszanova férje-edzője, Vitalij Sztyepanov pedig az egész rendszer fertőzöttségét jellemezte azzal, hogy nemegyszer kaptak telefonhívásokat a sportért felelős minisztériumból, ha be akarták azonosítani, ki doppingolt.

„Amennyiben a versenyző ismeretlen volt, akkor a tesztje pozitív maradt, de klasszis sportoló vagy éremesélyes fiatal lebukása esetén eltussolták az esetet.” Az általános romlottságra utal az is, hogy Oleg Popov dobóedző szerint „a sportolóknak nincs választásuk”, s hogy Jevgenyija Peherina szavai szintén egybecsengenek az előbbiekkel. A diszkoszvetőnő azt állítja: „Az orosz atléták 99 százaléka doppingol.”

Sobuhovának 450 ezer euróba került, hogy a szövetség felejtsen
Sobuhovának 450 ezer euróba került, hogy a szövetség felejtsen
Paul Hackett / Reuters

A filmben a „kokszoló” sportolók fedezésével is megvádolt orosz doppingellenes ügynökség, a RUSZADA vezetője, Nyikita Kamajev azt mondta: csak dokumentált tények alapján dolgoznak, és kizárólag a nemzetközi szervezet, a WADA kérésére indítanak vizsgálatot. Érthetetlennek nevezte, hogy Ruszanova, a televíziós főszereplők és az informátorok egyike miért nem őket kereste meg problémájával, vagy ha bennük nem bízik, akkor miért nem fordult közvetlenül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséghez.

A WADA egyébként már vizsgálódik az ügyben – David Howman, a szervezet igazgatója „sokkolónak” nevezte a riportot –, ahogyan (szóvivője, Mark Adams szerint) kutakodik a NOB is. A Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség szintén készen áll a „felderítésre”. Derült égből jött volna a villámcsapás?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.