Blattert és Platinit is felfüggesztette a FIFA

Kilencven napra felfüggesztette a nemzetközi futballszövetség etikai bizottsága csütörtökön Joseph Blattert, a FIFA elnökét és Michel Platinit, az UEFA elnökét (egyben a FIFA alelnökét), egyúttal mindennemű, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta őket.

A Sky News információi szerint ugyanilyen hosszú büntetést kapott a FIFA főtitkára, Jerome Valcke is. A hivatalosan az etikai kódex megsértéséért kiszabott felfüggesztés ráadásul egyszer meghosszabbítható, legfeljebb 45 nappal. A szövetség korábbi alelnöke, a koreai Csung Mong Jun hatéves eltiltást, és százezer svájci frankos (28,6 millió forintos) bírságot kapott a FIFA korrupciós botrányát feltárni hivatott vizsgálat során.

Michel Platini (b) és Sepp Blatter a brazíliai vb-n
Michel Platini (b) és Sepp Blatter a brazíliai vb-n
Darren Staples / Reuters

A FIFA etikai bizottsága azután tett javaslatot az intézkedésre, hogy az elnök ellen nyomozás indult a svájci ügyészségen hűtlen kezelés vádjával, többek között egy, Platininek szabálytalanul kifizetett összeg miatt.

Újságírók várakoznak a FIFA zürichi székháza előtt
Újságírók várakoznak a FIFA zürichi székháza előtt
Arnd Wiegmann / Reuters

A botrány idén májusban kezdődött, amikor két nappal az elnökválasztó közgyűlés előtt a FIFA 13 vezető tisztségviselőjét őrizetbe vették a svájci rendőrök. Az Egyesült Államok hatóságai által indított eljárásban a gyanú szerint több mint 150 millió dollárnyi kenőpénz miatt vizsgálódnak, amelyet többek között a dél-afrikai világbajnokság odaítéléséért fogadtak el a szövetségi vezetők. De ugyanilyen eljárást feltételeznek a 2018-as (oroszországi) és a 2022-es (katari) vb helyszínének kiválasztása kapcsán is.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.