lapom

lapom

Toplista: orvosok, akiket a gyógyszercégek fizetnek

A MediQ hívta fel a figyelmet arra a site-re, amely közli azt az adatbázist, amelyben meg lehet nézni, hogy melyik orvos mennyit kap és miért a gyógyszercégektől....

A MediQ hívta fel a figyelmet arra a site-re, amely közli azt az adatbázist, amelyben meg lehet nézni, hogy melyik orvos mennyit kap és miért a gyógyszercégektől. Ugyanaz a site most összeírta, mely orvosok kaptak a legtöbbet a gyógyszercégektől 2009-ben és 2010-ben. Az első helyen egy endokrinológus áll Nevada államból: 303 000 USD = 59 millió Ft (az elmúlt két évben!). ( Hazai, nyilvános bázis nem létezik)

 

Valószínűleg a valós összegnek csak egy töredéke, hiszen a top 7 cég tette közzé ilyen típusú adatait, nem pedig mindenki.

Néhány érdekesség a listából:

  • A listában szereplő orvosok közel fele nem igazán tekinthető a szakma csúcsának, vagy még intézményhez sem köthető a nevük, vagy egyáltalán nincs kiemelkedő tapasztalatuk, mégis ilyen címen adnak elő.
  • 43-an kerestek 200 000 dollárnál (kb. 40 millió Ft) is többet 2009-ben és 2010-ben.
  • 11 ebből endokrinológus (a diabetes lobbi keményen működik).
  • Csak 3 nő van köztük.
  • Több mint a fele dolgozott már együtt 2 vagy 3 céggel is.
  • A teljes listából több mint 40 kapott már felszólítást, megrovást, büntetést.
  • Legalább 20-nak volt már peren kívüli egyezsége vagy be nem fejezett pere.
  • Van köztük olyan aneszteziológus, akit azért pereltek be, mert fiatal nő betegeinek indoklás nélkül végzett végbél- és hüvelyi vizsgálatot. A bíróságon azt mondta, lehet, hogy perverz, nem tudja. Ennek ellenére az egyik legjobban kereső mind közül.

A listában szereplő orvosoknak nagy pénzeket fizet a gyógyszeripar, hogy termékeket mutassanak be kollégáiknak a terület vezetőiként, szószólóiként, miközben sokan egyébként szakmájuk szégyenévé váltak.

A site szerint nem árt óvatosan kezelni, ha valakit "key opinion leader"-ként mutatnak be valahol.

2010.11.03 06:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.