lapom

lapom

Kiosztanak másfélmilliárdot

Még december utalják az egészségügyi béremelésekből kimaradóknak az emelés összegét – érkezett a hír kormányzati forrásokból. Mintegy...

Még december utalják az egészségügyi béremelésekből kimaradóknak az emelés összegét – érkezett a hír kormányzati forrásokból.

Mintegy másfélmilliárd forint marad meg az egészségügyi béremelésre szánt 30,5 milliárd forintból, melyből decemberben 2012. januárjáig visszamenőleg néhány ezren – köztük diplomás szakdolgozók, szociális munkások és a légimentők munkatársai – kaphatnak fejenként, havi néhány tízezer forint többlet bért. A pótlólag kiutalt bértöbbletet várhatóan egy összegben kapják meg az érintettek.

 

Továbbá szintén pótlólag jut béremeléshez decemberben körülbelül 3300 iskolaorvos is. Az utóbbiaknak viszont csak decemberre jár majd egyszeri 28 százalékos többletbér.

Az Országgyűlés nyáron döntött az orvosbérek januárig visszamenőleges emeléséről, melynek értelmében csaknem 90 ezer orvos és ápoló kapott fizetésemelést júliusban. Nyár végén pedig Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen jelentette be, hogy novembertől az alapellátók praxispénzét növelik 14 százalékkal, ezzel egy-egy orvosi körzet havi egészségbiztosítási bevétele 70-80 ezer forinttal nőtt. Az államtitkár azt kérte, hogy az összegből lehetőség szerint emeljék a háziorvosok a rendelőikben dolgozók jövedelmét. Akkor ebben a körben még kimaradtak az iskolaorvosok, most a hamarosan parlament elé kerülő javaslattal, ők is kapnak béremelést.

A pótlólagos béremelés várhatóan ezzel még nem zárulhat le, hiszen több másfél ezren dolgoznak magáncégek által működtet kórházakban. Várhatóan a kormány hamarosan dönt a visszavételükről, és amint bekerültek – várhatóan ez megtörténik decemberben – az állami irányítású intézmények körébe, az ottani dolgozók is megkapják visszamenőleges hatállyal az állami szektorhoz hasonlóan a béremelés összegét 2012-re.

Az átlagbér az egészségügyben a 2010-es 122 ezer forintról 2011-re 118 ezer forintra csökkent. A Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu szerint a bér 2012 októberében átlagosan 164 ezer forintra nőtt az egészségügyben, miután júliusban a kormány mintegy 30 milliárdot osztott szét a jövedelmek növelésre. A béremelés fedezetét viszont az idén államosított kórházak racionálisabb gazdálkodásának kellett volna kitermelnie, márpedig egyelőre azt senki sem tudja, hogy hoz-e az új rendszer pénzt az idén vagy bármikor is.

A kormány erőfeszítéseinek ellenére az egészségügyben a bérek továbbra sem lettek versenyképesek a külföldi fizetésekkel, és az orvosok elvándorlásának üteme sem csökkent. Havonta valamivel több 100 orvos hagyja el Magyarországot. Azaz az orvos elvándorlást még nem sikerült megállítani.

 

2012.11.21 06:11

Ajánlott cikkek

Blogger


déana

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.