lapom

lapom

Szócska a frakció torkára fagyasztotta a szót

Meglepő, de különösebb vita, ellenérzés nélkül fogadta a Fidesz frakciója Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár rendszer...

Meglepő, de különösebb vita, ellenérzés nélkül fogadta a Fidesz frakciója Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár rendszer átalakító terveit a siófoki két napos frakcióülésen. Nyilvánosan egyetlen önkormányzati vezető sem hozta szóba, mennyire nem szeretné, ha a minisztérium mondaná meg, hogyan és milyen körülmények között tegyen eleget az ellátási felelősségének. Pedig az érintettek régóta meglehetősen nehezen viselik, hogy az egészségügyért felelős államtitkár reformterveiben a jövőben nem a megyei kórházak kapnának a regionális központi szerepet, hanem az egyetemeknek szánja ezt a feladatot. De még - úgy érzik - nem fenyegeti semmi senkinek az állását, a kórházát.

Szócska Miklós meggyőző, összeszedett előadást tartott. Tapsoltak. Aztán sokat és sokfélét, de nem célirányosan kérdeztek. A képviselők közül többen is azt mondták: nem is értették Szócska szavait, kevés volt a konkrét részlet.

Vannak akik szerint a Semmelweis-Terv csak egy koncepció, olyannyira az, hogy még kormánydöntés sincs róla. Mások viszont úgy értékelték, a frakció megerősítette: merre haladhat az államtitkárság az ágazat átalakításával. Szabad utat kapott a nagytérségi modell, bár legtöbben nem tudták, hogy pontosan mi is az.

Hallgattak. Budapestről, az itt zajló politikai botrányról - a kórházigazgatók menesztése és visszavétele, majd állásaik meghirdetéséről - se esett sok szó. Ugyan Pesti Imre próbálta közbeszéddé tenni, vitát csiholni, nem volt túl nagy érzékenység a teremben arra amit mondott. Meghallgatták, de mellé nem álltak. Igaz, azt se mondták: ne csinálja.

Hallgattak. Akkor is, amikor Orbán Viktor miniszterelnök nyilvánvalóvá tette: nincs sok pénz az egészségügy átalakítására. Azt sem kérdezte meg senki, hogy mennyi van. Igaz a kormányfő gesztust is gyakorolt májusra halasztotta az egészségüggyel kapcsolatos döntéseket.

Persze a frakció nyugalma, csendje nem jelenti, hogy az államtitkár és a csapata hátradőlhet, csak annyit: a feszültségeket, a vitákat prolongálták április-májusra. Ekkora kell ugyanis Szócska Miklósnak már jogszabálytervezetek formájában is előkészíteni a rendszer reformot. Az államtitkár addig is járja majd az országot, eddig tíz megyén van túl, kilenc még hiányzik. Az egészségügyi jövője az új alkotmányon illetve az új önkormányzati törvény sorsán múlik.

A Fidesz eredetileg az önkormányzati törvény megújítását 2013-ra tervezte, de ma már szinte biztosra vehető, hogy az új alkotmány után elkerülhetetlen a helyhatóságokról szóló jogszabály átírása is. Ha valami szorongásra adhat okot Fidesz erős embereinek az egészségügy mellett, hát akkor ez biztosan...

 

 


2011.02.12 08:02

Ajánlott cikkek

Blogger


déana

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.