lapom

lapom

Rossz indulatú kampány az orvosi kamara ellen?

A Magyar Orvosi Kamara szerint ismét rosszindulatú kampány indult a sajtóban a testület ellen, noha gazdálkodásuk kapcsán korábban egyetlen esetben...

A Magyar Orvosi Kamara szerint ismét rosszindulatú kampány indult a sajtóban a testület ellen, noha gazdálkodásuk kapcsán korábban egyetlen esetben sem tártak fel szabálytalanságot - állítják a szervezet vezetői az MTI-hez eljuttatott közleményükben, melyet több lap, köztük a HVG is idézett.

A MOK közleménye szerint "gazdálkodása mindenkor teljes nyilvánosság mellett, felhatalmazott testületei révén készült és határozatban foglalt költségvetése alapján zajlik". Ezt a költségvetést "önként vállaltan" évente könyvvizsgálói ellenőrzésnek vetik alá, valamint felügyelőbizottságai mellett számos alkalommal állami szervek is ellenőriztek. "Kifogás, szabálytalanság egyetlen esetben sem merült fel" - fogalmaztak.

A tagdíjat tisztességesen fizető több tízezer tag jogos érdekeire való tekintettel a tagdíjkintlévőségek behajtása a mindenkor hatályos alapszabály és tagdíjszabályzat alapján történt, amelyeket jogerős bírósági ítéletek is megerősítettek. Ennek kapcsán megjegyezték, hogy a kötelező kamarai tagság törvényi kötelezettsége az efféle hatósági procedúrák végét is jelenti lassan, a jövőben hasonlóra nem lesz szükség.

A testület vezetői fizetéseinek nyilvánosságra hozása kapcsán úgy fogalmaztak: "különösen elszomorító és - minden jogszerűsége mellett - súlyos morális kérdéseket vet fel az, ha olyanok használnak fel szabályosan keletkezett és kiadásra került adatokat a köztestület elleni hangulat keltésére, akik gyakorló orvosként a kamara tagjai, vagy leendő tagjai".

Hangsúlyozták: hivatásrendükben megvannak a szükséges fórumok és intézmények ahhoz, hogy a hasonló módon felmerülő kérdéseket hitelesen - szervezeten belül - kezeljék. A MOK szerint ezek megkerülése és a nyilvánosság útjának használata "inkább visszaélésnek minősíthető". Ez pedig az amúgy is a folyamatosan és sok esetben méltatlanul meghurcolt orvosokat további lejáratását eredményezi, "minden alapot nélkülöző módon" - tették hozzá.

Csak megjegyzés a közleményhez: az orvosi kamara noha törvény kötelezi a közérdekből tegye nyilvánossá a közfeladataival kapcsolatos adatait, máig nem tette meg. A honlapján csak összegzett számok lelhetők fel, amelyek nyilván megfelelnek a helyes könyvelés szabályainak, de nem elegendők a tájékoztatási kötelezettség teljesítéséhez, hiszen az orvosok, a látogatók nem tudhatják meg, ki és mire is fordítja tagdíjaikat.

2011.04.12 07:04

Ajánlott cikkek

Blogger


déana

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.