lapom

lapom

Megint egy betegbosszantó szabály

Több ezer biológiai terápiával kezelt, nagyon súlyos betegnek okozhat bosszúságot, hogy az eddig patikában is kiváltható orvosságaikat, februártól...

Több ezer biológiai terápiával kezelt, nagyon súlyos betegnek okozhat bosszúságot, hogy az eddig patikában is kiváltható orvosságaikat, februártól már csak a kijelölt kórházakban kaphatják meg. A változásról csak a legszenvedélyesebb jogszabályböngészők értesülhettek.


A többieket "elfelejtették" értesíteni: így aztán hiába írta fel a kezelőorvos a gyógyszereket december közepén vagy január elején több hónapra, azokat februártól csak a 21 kijelölt kezelőcentrumban lehet kiváltani. Azaz hiába van valakinek három hónapra szóló receptje, februártól már csak a kezelőcentrumokban férhet a készítményhez. A hogyant még senki sem tudja...


A személyre szabott, úgynevezett biológiai terápiával az egészségesekhez hasonlóan élhetnek egyebek közt a pikkelysömörös, a súlyos ízületi elváltozással kezelt embereknek. Fájdalmaiktól már-már szinte mozgásképtelen emberek térhetnek vissza ismét e gyógyszerek segítségével a munkába. Eddig a betegek 300 forintos dobozdíj ellenében az ország 2400 patikájának bármelyikében több hónapra előre beválthatták a receptjeiket. Februártól viszont kizárólag a kijelölt mintegy 21 kórházban kaphatják meg. És ott is csak egyhavi adagot. Azaz többször kell utaznia, sőt mostantól időpontot is foglalnia az amúgy is zsúfolt szakorvosi rendelésekre a betegeknek. A jobbára infúzióból vagy injekcióból álló kúrák zömét – némi betegoktatás után - az érintettek akár maguk is otthon beadhatták maguknak. Kórházi gyógyszerelésre csak az infúziós betegeknek volt szükségük. Most viszont az új szabály miatt több ezer beteg „zúdulhat be” a kezelőcentrumokba.


Az érintett kórházak is meglehetősen tájékozatlannak bizonyulnak: még nem is tudták, milyen úton kerül hozzájuk a készítmény – az OEP biztosítja, maguknak kell megvásárolniuk, netán új tulajdonosuk, az állam szerzi be és osztja szét köztük. A betegek mellett, az intézkedés a patikákat is érzékenyen érinti, e termékkörrel mintegy 22-23 milliárdos forgalomtól és az ezzel párosuló néhány százalékos szállítói kedvezménytől esnek el évente.


A biológiai terápiák körüli jogszabály változások a Széll Kálmán Terv gyógyszerkassza megkurtító szabályainak megtartását szolgálják. Ezzel technikailag több tízmilliárddal kisebb lett a gyógyszerkassza, anélkül, hogy a költségek ténylegesen csökkentek volna, mert a biológiai terápiák ára immár a gyógyításra költhető sorra terhelődtek. Csakhogy ettől az amúgy is pénzszűkében levő kórházakban még nem lesz forrás, így egyes szakértők szerint az is elképzelhető, hogy a rászoruló betegek jó része nem is kaphat ilyen terápiát.

Arra a kérdésekre – mikor tájékoztatják az érintetteket, miként és hogyan kerülnek a kórházakba ezek a készítmények (a közbeszerzést még ki sem írták) - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár napok óta nem válaszol.



 

2012.01.18 20:01

Ajánlott cikkek

Blogger


déana

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.