lapom

lapom

Leszokott a két éves láncdohányos

Pszichológus segítségével mondott le a cigarettáról a két éves láncdohányos kisfiú. Seto Mulyadi pszichológus, aki egy rehabilitációs próbálkozás...

Pszichológus segítségével mondott le a cigarettáról a két éves láncdohányos kisfiú.

Seto Mulyadi pszichológus, aki egy rehabilitációs próbálkozás részeként magához vette egy időre a nikotinfüggő kisgyereket, arról számolt be, hogy Aldi már nem kér több cigarettát. A pszichológus elmondta: a gyerek azért vette fel korábban ezt a rossz szokást, mert abban a dél-szumátrai halászfaluban ahol él, gyakorlatilag mindenki dohányzik. Amikor azonban a fiút kimozdították a megszokott környezetéből és új elfoglaltságokat - játékok, rajzolás - mutattak neki, akkor a cigarettázásra ösztönző belső kényszere is megszűnt.

A Szumátra szigetén élő kisfiú, Ardi Rizal azt követően tett szert hírnévre az ázsiai országban, hogy több felvételen is dohányzás közben örökítették meg, miközben épp triciklijén tekert.

A kisfiú 18 hónaposan kapta első szál cigarettáját, azóta csak kedvenc márkáját fogadja el. "Teljesen függővé vált, ha nem gyújthat rá, haragos lesz, kiabál, és nekünk jön" – meséli az anya. Apja, aki elsőként adott cigarettát a gyerek kezébe, úgy véli, hogy a fia egészséges, és függősége sem jelent gondot.
Indonézia - a világ negyedik legnépesebb országa - Kína és India után a legnagyobb dohányfogyasztónak számít. A kiskorúak körében rohamosan nő a dohányosok száma, különösen hogy az országban nem tartják be a dohányzásról szóló előírásokat.

Mindeközben a WHO illetve az Európai Unió mindent megtesz a dohányzás visszaszorítása érdekében: a kontinensen három emberből egy dohányzik. Az Európai Bizottság 2011 második felében tervezi módosítani a cigaretta maximális nikotin- és kátránytartalmának határértékét, de már önmagában ez a bejelentés is hatalmas vitákat váltott ki. A dohányipar képviselői azonnal tiltakoztak, és közleményekben hívták fel a figyelmet arra, hogy a döntés sokezer ember munkahelyét is érinteni fogja.

2010.09.05 07:09

Ajánlott cikkek

Blogger


déana

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.