lapom

lapom

Kirúgják a kórházi főigazgatókat

A fővárosi kórházak főigazgatóinak  menesztése után az üzemeltetési és pénzügyi felelősséget egyetlen holdingba koncentrálná a Fidesz...

A fővárosi kórházak főigazgatóinak  menesztése után az üzemeltetési és pénzügyi felelősséget egyetlen holdingba koncentrálná a Fidesz vezető egészségpolitikus, ha megnyerik  az őszi önkormányzati választásokat. Pesti Imre számítása szerint, ha januárban elkezdik 2012-re végezhetnek azzal az átalakítással amelytől a egészségügyi beszerzéseknél 20-30 százalékos megtakarítást és a mainál sokkal racionálisabb kapacitás és ingatlan kihasználást remél.

Másfél hónapja barátságtalan lépésnek nevezte, hogy a választások előtt 3 hónappal öt évre nevezték ki a Heim Pál kórház főigazgatóját. Következik ebből valami vagy csak morgós hangulatban volt?

Pesti Imre: A kedélyemmel nincs baj, de nem szerencsés dolog a választások előtt három hónappal, öt éves megbízást adni valakinek és nemcsak elvi, hanem szakmai okai is vannak a rosszallásnak. Ha a Fidesz megnyeri a fővárosban az őszi önkormányzati választásokat, átalakítja az egészségügyet.  A párt az országos programjában is jelezte, hogy egyfajta koncentrációra készül, és közös holdingba szervezi a főváros 12 kórházát.  Az egészségügyi intézmények fenntartásával, működtetésével kapcsolatos feladatok és a pénzügyi felelősség, amely eddig a főigazgatók reszortja volt, az újonnan szervezett holding menedzsmentjéhez kerül.

Teljesen lefejezik a kórházak menedzsmentjeit, vagy csak a főigazgatói posztok szűnnek meg fővárosban?

Pesti Imre: Eddig a kórházak élén a főigazgató állt, aki egy személyben volt felelős volt a kórház működtetéséért, pénzügyeiért, és volt az orvos-igazgató, aki a gyógyítás minősége felett őrködött. A főigazgatók feladatait átveszi a holding, a szakmai munkáért továbbra is az orvos-igazgatóé a felelősség.

Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy kirúgják a főigazgatókat….

Pesti Imre: Átszervezésről van szó, melynek része az is, hogy a holdingban nagyon sok szakemberre lesz szükség. Így valószínűleg a kórházi főigazgatók közül is jónéhányra, ha nem is annyira, ahányan most vannak…

Az interjú teljes terjedelemben a Medicalonlinon olvasható

2010.09.02 06:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.