lapom

lapom

Az államnak is rossz üzlet a dohányzás

Előbb-utóbb a költségvetési fellélegezhet, ha igaz a kutatóknak az az állítása, miszerint évente legalább 800-870 milliárddal terhelik a közkasszát...

Előbb-utóbb a költségvetési fellélegezhet, ha igaz a kutatóknak az az állítása, miszerint évente legalább 800-870 milliárddal terhelik a közkasszát a dohányzás okozta károk. Az Orvosi Hetilapban publikált elemzés szerint csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évente 170-180 milliárd forintot fizet ki a cigarettázás okozta betegségek gyógyításra.

Az ismertetett adatokból kiderül: a közvetlen hatások költségei az egészségbiztosítási alap bevételeinek 8-15 százalékát emésztik fel, amely bőven meghaladja az alap éves hiányát.

A szakemberek azt is kiszámolták, hogy a táppénz miatt kieső munkanapok évente további 95 milliárd forint veszteséget okoznak. Ezen felül csaknem 600 milliárd forint kára keletkezik az államnak csak abból, hogy a dohányosok hét évvel kevesebbet élnek. Ezzel szemben a dohányzásból származó nemzeti jövedelem mintegy 325-350 milliárd forint.

Ebből az összegből maradhat valami az állam zsebében, ha a kormányzati intézkedések hatására valóban sokan fölhagynak a dohányzással. A múlt évtől ugyanis meglehetősen szigorú szabályok korlátozzák a dohányzást Magyarországon: így január elsejétől lényegében tilos a nyilvános, közforgalmú helyen a dohányzás. Az egészségügyi államtitkárság pedig a napokban indította el a hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát, amelynek célja, hogy minél többen hagyják abba a dohányzást, illetve el se kezdjék.

„Ha a lakosság képes gyorsan alkalmazkodni az új restrikciós szabályokhoz, akkor akár „rögtön” már az első néhány évben jelentősen csökkenhetnek a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek aránya, és javulhatnak a halálozási mutatók” – állítják az egészségügyért felelős államtitkárság szakértői.

A cigarettázással kapcsolatos betegségből pedig van bőven. Így például a dohányzás számlájára írható tucatnyi krónikus betegség és még egy tucat rossz indulatú daganat. A dohányos számíthat érszűkületre, szívinfarktusra, végtagokat érintő vérellátási zavarokra, a gyomor-, illetve nyombélfekély gyulladásos betegségeire, tompalátásra és zöldhályogra is. A tüdőrák mellett olyan rosszindulatú daganatok is e rossz szokás számlájára írhatók, mint a húgyhólyag-, vese-, gége-, szájüregi, nyelőcső-, gyomor- és hasnyálmirigy-daganat. (A tüdőrákosok 90-95 százaléka dohányos.)

 

 

 

2012.02.29 13:02

Ajánlott cikkek

Blogger


déana

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.