lapom

lapom

10+8 azaz plusz pénz, újabb plusz nyolc kórháznak...

"Tegnap döntött a kormány: kártalanítja az állammal 2007 óta perben álló négy kórházat, amely legfeljebb 800 millió forintot kap a költségvetési...

"Tegnap döntött a kormány: kártalanítja az állammal 2007 óta perben álló négy kórházat, amely legfeljebb 800 millió forintot kap a költségvetési tartalékalap terhére. Négy egyházi intézmény pedig összesen 600 millió forinthoz jut – tudta meg a Világgazdaság.

 

A négy kórház kártalanításának feltétele, hogy elállnak a három éve folyó perektől, és az esetleges kórház-konszolidációs programból nem tartanak igényt újabb pénzforrásokra. Azért állt a peren kívüli egyezség mellé a kabinet, mert a pereskedés végén várhatóan amúgy is nyertek volna az intézmények, s a kamatok megemelték volna a kárigényt.

Még 2007-ben Molnár Lajos egészségügyi miniszter a kórháztörvény kapcsán 80 ezerről 71 ezerre redukálta a hazai kórházi ágyszámot. Az aktívágy-kapacitás 16 ezerrel csökkent, míg a krónikus 7,5 ezerrel több lett. Az intézkedés ellen először 54 intézmény fordult a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiumához, de elvesztették a pert. Tíz kórháztulajdonos önkormányzat azonban rendkívüli perorvoslatot kért, végül négyen maradtak perben. A kártalanítást a kapacitáscsökkentés hatására elmaradt OEP-finanszírozás miatt kezdeményezték.

A négy egyházi kórházat az elmúlt években ért megkülönböztetés miatt rehabilitálják. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség megválasztott elnöke, a Bethesda főigazgatója lapunknak elmondta: közfeladatokat ellátó egyházi intézmények az elmúlt években többféle juttatástól elestek. Nem kapták meg az Egészségbiztosítási Alapból az év végén szokásos többletjuttatásokat, a 13. havi bérek fedezetét, s például amíg az idén valamennyi közalkalmazott kétszer jutott 49 ezer forint bérkiegészítéshez, az egyházi intézményekben dolgozók elestek attól is.

Pénzhez jut:

- a Békés megyei Pándy Kálmán Kórház-Rendelőintézet
- a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet
- a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza
- a Keszthelyi Városi Kórház
- a Mazsihisz Szeretetkórház
- az Irgalmasrendi Kórház
- az MRE Bethesda Gyermekkórháza
- a Budapesti Szent Ferenc Kórház

A kérdés az, hogy a többi, gazdasági társasággá alakított kórház is jut-e plusz pénzhez a költségvetési tartalék-alapból? Hiszen ők is elestek a 13. havi illetve az egyéb többlet juttatásból?
Csütörtök délután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért felelős Államtitkársága a fenti kérdésre az alábbiakat válaszolta:

A kormánynak van javaslata a probléma megoldására, de ehhez kormánydöntés szükséges. A kabinet arra törekszik, hogy ez a döntés mihamarabb megszülethessen.

Havas Szonja, a Fővárosi Önkormányzat Tanácsnoka, a szakbizottság alelnöke levélben azt javasolta a főváros saját intézményeinek, hogy pereljenek ők is. Számításai szerint, ha az összes kórház megkapja a kártérítést, körülbelül 120 milliárdra van szükség.
2010.09.23 06:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.