Rendőrigazolványaival kérkedett a baloldali jelölt

„Lopni az tud, aki profi a szakmájában, az amatőr az megbukik” - ezzel az intelemmel látta el Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármestert egy hangfelvétel szerint Garabits Károly, az Együtt-MSZP-DK mostani közös VII. kerületi jelöltje, aki a Magyar Nemzet szerint még azt is kijelentette, „előre nem fogadunk el pénzt”. Garabits feljelentést tesz, miközben az összes párt a lemondását követeli.
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Magyar Nemzet kedden több részletben ismertetett egy hangfelvételt, amelyen közlésük szerint Garabits Károly, a baloldal VII. kerületi 12. választókerületi egyéni képviselőjelöltje beszélget valakivel. Egy, az azóta az Alkotmánybíróság által eltörölt választási regisztrációval kapcsolatos kitétel alapján feltehetően 2012-ben rögzítették a beszélgetést, amelyen érdekes életfilozófiába kukkanthatunk bele.

'Előre nem fogadunk el pénzt'

"Idióta Hunvaldéknak megmondtam, lopni az tud, aki profi a szakmájában, aki amatőr, az megbukik. És még egy: előre nem fogadunk el pénzt” – avatta be egyelőre ismeretlen beszélgetőtársát az önkormányzati világ rejtelmeibe Garabits Károly a hangfelvételen. Az abszurditásokban bővelkedő hanganyagon a vállalkozó-politikus dicsekszik, hogy jó barátja három kerületi rendőrkapitány és három különböző rendőrigazolványa van. Megemlíti, hogy a kerületi vagyonkezelő élére olyan vezetőt ültetett, akinek még a diplomája is hamis, és azt állítja, amikor képviselő volt, egymilliárd forintot érő irodaházát egy gyerekkori barátja nevére íratta. Henceg azzal is, hogy Hunvald György volt szocialista polgármestert és Gál Györgyöt, az erzsébetvárosi ingatlanügyben ugyancsak elítélt SZDSZ-es politikust is megütötte egyszer „két cigány gyerek” kíséretében.

A beszélő - saját hatalmi pozícióját ecsetelendő - több, különös ügyletről beszámol. Ezek egyike, hogy amikor valaki nagyobb összeggel adósa maradt, ő "odaszólt" az egyik önkormányzati cég vezetőjének, hogy az adós ne kaphasson munkát.

MSZP-Fidesz tengely

Garabits Károly mindenesetre elég kalandos politikai pályafutást tudhat magáénak. Bár nem volt tagja a szocialista pártnak, húsz éve még az MSZP támogatásával, aztán egy civil szervezet jelöltjeként indult az önkormányzati választáson, mígnem 2005-ben már mint Deutsch Tamás bizalmasa a VII. kerületi Fidesz alelnöki helyéig kapaszkodott. A tagfelvételkor Deutsch volt az egyik ajánlója, majd segített a volt sportminiszternek kizárni ellenlábasait a helyi pártszervezetből. 2010-ben viszont már nem indította a Fidesz. Ezért is lenne érdekes tudni, hogy kivel beszélget a két évvel ezelőtti felvételen, amely már a Fideszből való távozása után készült, de még azelőtt, hogy egyesülete a baloldali pártok mellett kötött volna ki. És azt is, hogy ki őrizte azt 2012 óta.

Elrugdossa őket

Garabits Károlyról kétszer is írtunk az elmúlt hónapokban. Júliusban, amikor először felvetődött a neve képviselőjelöltként, az Együtt-PM egyik vezetője lapunknak kijelentette: nem támogatják a korábbi fideszes politikus indulását. Később közös jelöltként mégis feltűnt a baloldalon, amit akkor jó szervezőkészségével indokolt lapunknak egy helyi ellenzéki politikus. Ezzel a képességével Garabits is dicsekszik a neki tulajdonított hangfelvételen, amikor azt mondja, 920 neve és telefonszáma van a Keleti pályaudvar mögött fekvő körzetéből, abból öt-hatszáz biztosan elmegy szavazni, ha másért nem, mert elrugdossa őket.

Garabits: Nem úgy volt

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett és szakértői vizsgálatot kér Garabits Károly. A jelölt az MTI-nek azt mondta, a felvételt manipuláltnak tartja. Sok minden "nem úgy történt, ahogy ott leírták", és a felvételen olyan csönd van, "mintha egy hangszobában mondanám fel" - mondta. Kijelentette, hogy az ügy csak "a baloldal lejáratására" szolgál. Közölte, arra kéri a rendőrséget, hogy a Magyar Nemzet birtokában lévő, eredeti felvételt foglalja le, és szakértőkkel vizsgáltassa meg a hanganyag valódiságát. A képviselőjelölt azt is mondta, hogy a hangfelvétel "minimum 5-10 éves". Miután 2013-ban az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette a választási regisztrációt, ezért "azelőtt kellett, hogy legyen ez". Miután a felvételt egy igazságügyi szakértő megvizsgálta, szívesen nyilatkozik - jelentette ki Garabits Károly az MTI-nek.

MSZP: Ha igaz, elhatárolódunk

A szocialisták VII. kerületi szervezete dönt arról, hogy a továbbiakban is támogatja-e kerületben egyéni jelöltként induló Garabits Károlyt - közölte a párt fővárosi elnöke. Kunhalmi Ágnes jelezte: ha valódi a jelöltnek tulajdonított hangfelvétel, akkor elhatárolódik az elhangzottaktól. Kunhalmi egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, jelezte a helyi pártszervezetnek, hogy a Garabits Károlynak tulajdonított mondatoktól elhatárolódik, ha valódi a hangfelvétel. "Ez egy iránymutatás lehet a helyi MSZP-nek" - fogalmazott. Mint mondta, nem az MSZP jelöltjéről van szó, a három baloldali párt közösen támogatta az Együtt Erzsébetvárosért Egyesület elnökének indulását. A három félnek is meg kell beszélnie, hogy mit tegyenek - tette hozzá.

Együtt-PM: Ha igaz, mennie kell

Garabits Károlynak, illetve az "őt egyéni képviselőjelöltnek ajánló" helyi civil szervezetnek mihamarabb tisztáznia kell, igazak-e azok a vádak, melyek a Magyar Nemzetben ma megjelentek - reagált az Együtt-PM. Amennyiben ezek az állítások megfelelnek a valóságnak, akkor az Együtt-PM szövetség természetesnek tekinti, hogy Garabits Károlynak haladéktalanul vissza kell lépnie a jelöltségtől.

DK: Politikailag független

A Demokratikus Koalíció (DK) úgy tudja, a Magyar Nemzetben megvádolt Garabits függetlenként folytatja kampányát a VII. kerületi képviselőségért, de a párt szerint jobban tenné, ha visszalépne az indulástól. Oláh Lajos, a DK erzsébetvárosi országgyűlési képviselője, aki az önkormányzati jelöltállítást koordinálta a VII. kerületben, lapunknak elmondta: Garabits azért, hogy ne veszélyeztesse a baloldal esélyeit, „politikai értelemben függetlenként folytatja a kampányát”. Ez azt jelenti, a jövőben nem jelenik meg a pártok szórólapjain, rendezvényein. De ha nem lép vissza, mégiscsak a baloldali összefogás és két civil szervezet jelöltje lesz – hiszen mivel azok színeiben gyűjtötte össze az aláírásokat, a szavazólapon nem szerepelhet függetlenként. Oláh hozzátette: úgy tudja, Garabits a vágatlan felvétel nyilvánosságra hozását kérte a napilaptól.

Fidesz: Garabits lopni tanított

A Fidesz VII. kerületi szervezete távozásra szólította fel a közéletből Garabits Károlyt. Közlésük szerint megdöbbenéssel értesültek a sajtóban megjelent hangfelvételről, amelyen az MSZP, az Együtt-PM, a DK és két független szervezet által támogatott képviselőjelölt, Garabits Károly bűncselekmények sorát ismerte el, "a bűnt munkája részének tartotta, Hunvaldot és bűntársait lopni tanította, választóit lenézően becsmérelte". Garabits Károly távozását sürgették és azt, hogy nyilvánosan kövesse meg Erzsébetváros polgárait, akiket eddigi félrevezetett. Ezen felül az őt jelölő "baloldali kispártokat" is felszólították, hogy határolódjanak el tőle nyilvánosan. Ha ez "nem történne meg azonnal, úgy nyilvánvalóvá válik, hogy a bukott baloldal változatlanul ugyanazt kívánja folytatni, amelyet a Hunvald-korszakban egyszer már megtett: Erzsébetváros kifosztását, az ott élők becsapását és kihasználását" - írta közleményében a Fidesz kerületi szervezete.

Jobbik: Holló hollónak nem vájja ki a szemét

Garabits Károly a lopásban ugyan profinak tűnik, a száját azonban egy ma kiszivárgott hangfelvétel szerint láthatólag nem bírja tartani - reagált Stummer János, a Jobbik erzsébetvárosi önkormányzati képviselője, polgármesterjelölt. Garabits Károly Stummer szerint megbukott, ezzel együtt megbukott a Farkas Ferenc vezette Ingatlanos Koalíció, de megbukott vele az a kerületi Fidesz is, amelynek egykor alelnöke volt. "Mivel Vattamány Zsolt már nem tud közvetlenül nyomást gyakorolni egykori párttársára, ezért Hunvald Györgyöt, a hetedik kerületi baloldal vezetőjét kell felszólítanom arra, hogy tegyen meg mindent Garabits Károly visszahívása érdekében. Nincsenek illúzióim, Garabits Károly továbbra is a baloldali összeborulás jelöltje fog maradni. Holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Őt és a hozzá hasonlókat csak a magyar emberek tudják kiírni a közéletből október 12-én" - közölte a jobbikos jelölt.

Garabits valóban független jelöltként folytatja

Maga a politikus közölte az MTI-vel kedd este, hogy független jelöltként folytatja önkormányzati képviselőjelölti kampányát.

Garabits azt írta, megdöbbenéssel olvasta a Magyar Nemzet személyét érintő írását. Ismét kiemelte: meggyőződése, hogy "az egész lejáratási kísérlet az erzsébetvárosi fidesz hatalommegtartási manőveréről szól". Ezzel együtt a politikus úgy döntött: személyével nem kívánja terhelni a baloldali összefogás pártjait, ezért független jelöltként folytatja kampányát.

A politikus közleményében a "leghatározottabban kijelentette": a felhasznált hangfelvétel valótlan, nem az ő véleményét, kijelentéseit tükrözi, ezért igaza és személyiségi joga védelmében büntető feljelentést tett a kerületi rendőrkapitányságon. Egyúttal a Magyar Nemzettől azt kérte, hogy a birtokukba jutott "állítólagos hangfelvétel" vágatlan hanganyagát adja át - írta esti közleményében Garabits Károly.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.