Wolfsburg farkasai

Két profi mérnök és sikeres üzletember több évtizedes barátsága és bizalma rendült meg egyetlen interjú megjelenése után.

Egyetlen mondattal tagadta meg régi barátját és bizalmasát Ferdinad Piëch (77), a VW AG felügyelőbizottságának elnöke, aki korábban még utódjaként kezelte Martin Winterkorn (67) elnök-vezérigazgatót, és akinek 2016-ig tartó szerződése van. Piëch a Spiegelnek azt nyilatkozta, hogy kellő távolságot tart Winterkorntól. Ezt a kijelentését a német lapok földrengéserejűnek értékelték Európa első számú és a világ második legnagyobb autóipari konszernjének életében.

A VW AG tizennégy márkája tavaly tízmilliónál több autót gyártott, ezzel az eredetinél négy évvel korábban teljesítette tervét. A siker ellenére jelentős takarékossági programot vezettek be a közel félmillió embert foglalkoztató wolfsburgi konszernnél, mert a bővülő piac ellenére is erősödik a globális verseny. Egyelőre találgatni lehet a nézeteltérés okát, de a Porsche-unoka Piëch kijelentése egyértelműn bizalomvesztéséről tanúskodik, amit komolyan kell venni, mert a Porsche és a Piëch család birtokolja a VW törzsrészvényeinek 53,1 százalékát.

Igaz, Wolfgang Porsche szóvivője útján azonnal közölte, hogy Piëch mindössze magánvéleményt fogalmazott meg. Más jelek is arra utalnak, hogy Winterkornnak vannak szövetségesei a húszfős felügyelőbizottságban, hiszen a jelentős részvénycsomagot birtokló Alsó-Szászország miniszterelnöke, Stefan Weil is kiállt mellette, csakúgy mint Bernd Osterloh, az üzemi tanács elnöke. A hétfőn nyílt hannoveri szakmai kiállításon a német NDR rádióállomás riportere a jövőjéről kérdezte Winterkornt, aki nevetve csak ennyit válaszolt: Es gibt eine – Van (jövőm).

Ami biztos, hogy Winterkorn a hónap végén ismét előadást tart magyar egyetemistáknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.