Csúcsokat dönget az autóipar, a csúnya multik húzzák az ágazatot

Idén egyre több dolgozót vesznek fel a hazai autógyártó multik: az ország egyik legfontosabb ágazata ismét forgalmi csúcsot dönthet.
Egyre erősebb számok jellemzik a hazai autógyártást. Miután a 2015-ös év csúcsbevételt hozott, 2016-ban kiugróan emelkedik az alkalmazotti létszám - közölte az Opten. Ezt rendkívül jó előjelnek tartják az idei bevételekre nézve is.

- Évről évre szépen fejlődik a hazai feldolgozóipar egyik húzóágazata, a gépjárműgyártás. Amellett, hogy az elmúlt 5 évben folyamatosan nőtt az ágazat árbevétele, az alkalmazotti létszám is évről évre csúcsokat dönt - mondja Pertics Richárd, a céginformációs szolgáltató igazgatója. Az autógyártás árbevétele 2015-ben 6800 milliárd forintra rúgott. Ez 8,7 százalékos bővülés az előző évihez képest. Az alkalmazottak létszáma is hónapról hónapra növekszik: az 2016 augusztusában 87 ezer fő volt, ami szintén 8,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest és csúcsnak számít.

Az igazgató az autógyárak jelentőségét kiemelkedőnek tartja: azok a beszállítói láncokat nem is számolva a teljes hazai cégárbevétel közel 7 százalékát adják. Az ágazat a nemzetközi nagyvállalatoknak köszönhetően rendkívül koncentrált: a top 10 adja árbevételük közel háromnegyedét. A területen mindössze 506 cég működik. Igaz, gyors a fejlődés: az általános folyamatoktól eltérően itt a cégalapítások száma nő. Az alapított és megszűnő vállalkozások száma a rendben működők tizedét teszi ki, ami a hazai ágazatok körében alacsony értéknek számít.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.