Restaurált magyar Ikarus szépségét díjazták Németországban

A brandenburgi Bad Belzig városában tartott IV. Nemzetközi Ikarus Találkozó első díját kapta meg a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) Malév színeket viselő Ikarus 250 luxusautóbusza, melynek teljes körű restaurálása az LKK és a Classic Truck&Bus Kft. közös projektjeként valósult meg.
Malév színeket viselő Ikarus 250 luxus autóbusz
Malév-színeket viselő Ikarus 250 luxusautóbusz
AIRportal

A két szervezet együttesen mutatta be nemzetközi porondon munkájuk eredményét, melyet a legszebb és ráadásul legmesszebbről érkezett autóbusznak járó serleggel díjaztak. A rendezvényen kiállított járművek többsége ugyanis németországi volt; a volt Német Demokratikus Köztársaság területén a mai napig igen jelentős, a hazainál lényegesen erősebb kultúrája van az Ikarus autóbuszoknak – az idei kiállításon 35 magyar gyártmányú jármű vonult fel.

Legendás repülőtéri autóbusz
Legendás repülőtéri autóbusz
AIRportal

Béke Antal, a maléves Ikarus restaurálását végző Classic Truck&Bus ügyvezetője elmondta: hatalmas öröm és büszkeség a számára, hogy ilyen elismerést váltott ki az autóbusz, amelybe rengeteg munkát fektetett. A restaurátor magyar járműveket Polgáron újjáépítő csapatával több további restaurációs munkára is felkérést kapott Bad Belzigben.

A rendezvényen kiállított járművek többsége németországi volt
A rendezvényen kiállított járművek többsége németországi volt
AIRportal

Somogyi-Tóth Gábor, az LKK ügyvezetője szerint nem véletlen, hogy ilyen sikere van a különleges járműnek: a speciális, légitársasági színvonalat megjelenítő luxuskivitel, a hatalmas zöld ablakokkal övezett Malév Air Tours arculat a nyolcvanas években is egyedülálló, nyugati színvonalat képviselt a budapesti utcaképben. Az Aeropark repülőgép-múzeumot is üzemeltető nonprofit szervezet ügyvezetője elmondta: elégedettséggel tölti el, hogy a legendás repülőtéri autóbusz ilyen minőségben képviseli a magyar repülés és járműgyártás kultúráját. Hozzátette, a repülőtéri múzeum és látogatóközpont fejlesztésének keretében a közeljövőben hasonló színvonalú restaurálások várhatóak több légi és földi jármű tekintetében is.

Németországban erős kultúrája van az Ikarusoknak
Németországban erős kultúrája van az Ikarusoknak
AIRportal

A fődíjjal elismert autóbusszal jelenleg is találkozhatunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: az Aeroparkból induló, rendkívül népszerű repülőtér-látogatások nagy részét ez a jármű teljesíti, melynek során a látogatók betekintést nyerhetnek a budapesti légikikötő kulisszatitkaiba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.