Halálos ostorcsapás

Hogyan védik meg az utasokat az autók, ha hátulról rohan beléjük egy másik? Többségük rosszul: a tesztelt huszonötből nyolc modell megbukott a vizsgán. VIDEÓ

Hétköznapi eset, áll az autó a tilos jelzésnél, és hátulról belerohan egy másik: az ütközés következtében a vezető feje erősebben hátrabillen, mint felsőteste, majd lassuláskor ellenkező irányba lendül: a hirtelen gyorsulással, majd lassulással járó elmozdulás közben úgy viselkedik az emberi test, mint az ostor, ám ezt a fajta mozgást rosszabbul bírja. Az ostorcsapás sérülés következménye fejfájás, szédülés, homályos vagy kettős látás, füldugulás, súlyosabb esetben az eltörő nyakcsigolyák bénulást, vagy halált okozhatnak.

Az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb sérülés, melyet ráfutásos balesetekben évente egymillióan szenvednek el az európai utakon. Ha egyáltalán túlélik, az esély attól is függ, hogy mennyire biztonságos az autó ülése és fejtámlája. Szomorú, de a legtöbb modellé nem megfelelő, és teljes védelmet is inkább csak a drágábbak nyújtanak.

A EuroNCAP és az ADAC huszonöt modell biztonságát tesztelte ráfutásos, vagyis hátulról történő ütközésnél. Az ülés mérete és alakja mellett vizsgálták a fejtámla kialakítását és aktivitását eltérő sebességű ütközéseknél. A tesztkocsira szerelt fejtámlás üléseket az eredeti mechanizmusukkal rögzítik, majd úgy gyorsítják fel, mintha 30, illetve 50 km/órás sebességgel egy másik kocsi ütközne bele hátulról.

A teszteknél öt modell, a Volvo XC60-as, az Alfa Romeo MiTo, a Volkswagen Golf VI, az Audi A4-es és az Opel Insignia vizsgázott jelesre, a többség éppen hogy csak megfelelt, nyolc modellt pedig rosszra értékeltek.

A drágább és biztonságosabb modellekben passzív vagy reaktív fejtámla van, előbbiek állítható magasságúak, az utóbbiaknál az üléstámlába épített rúd kapcsolódik a fejtámlához, melyet az utas hirtelen hátralendülő teste meglök, és ennek hatására a fejtámla a tarkóra feszül, megakadályozva a nyakbicsaklást és csökkentve a sérülésveszélyt.

A WHIPS-megoldással szerelt XC60-asnál az ülés és a fejtámla egységet képez, ami már minden helyzetben közel van a vezető vagy az utas testéhez: ütközéskor nemcsak hátrafelé mozdul el, hanem a billenési tengely körül is képes elfordulni, s ezzel csökkenti a fej becsapódásának az erejét.

Hasonló rendszer van az Alfa Romeo MiTo és az Opel Insignia első üléseiben.

A BMW X3-asban is alkalmazott harmadik megoldásnál a fejtámla előremozdulását beépített mechanika, például előfeszített rugó mozgatja, és a rendszert érzékelő aktivizálja. A Mercedes ML-modell és a BMW X3-as proaktív fejtámlájában egy bizonyos ütközési erő felett a fej hirtelen hátralendülése közben rugó löki előre a fejtámlát,

Huszonöt autó tesztelése után a középmezőnybe került a Renault Kangoo, a Koleos és a Mégane, a Lancia Delta, a BMW X3-as, a Honda Accord, a Skoda Superb, a Ford Fiesta, a Seat Ibiza, az M osztályú Mercedes, valamint a Dacia Sandero.

A kisautók mellett rosszul vizsgázott néhány speciális modell is: a vizsgált mezőnyben a leggyengébben szerepelt a Daihatsu Cuore, a Citroën Berlingo, a Hyundai i10, a Citroën C5, a Ford Kuga, a Daihatsu Terios, a Peugeot 308CC és a Suzuki Splash. Többségükben állítható magasságú, de hagyományos, passzív fejtámla van, melyek mereven egybe vannak építve a háttámlával.

Hasonló konstrukcióval jobban is szerepeltek autók, tehát ez a műszaki megoldás is képes hatékonyabb védelemre, de ezekben minimálisra állítható a távolság a fej és a fejtámla között, valamint megfelelő keménységű a habanyag is, amivel az ostorcsapáshatás minimálisra csökkenthető. 

Kislexikon

NCS-szindróma: az ostorcsapás-nyaksérülés vagy nyakcsigolya-szindróma (latinul: cervicocranális szindróma) az egyik leggyakoribb sérülés ráfutásos baleseteknél.

WHIPS: Whiplash Protection System, ostorcsapás elleni védelmi rendszer, melyet a Volvo alkalmaz.

WOKS: Whiplash-optimierte Kopfstützen-System, ostorcsapásra optimalizált fejtámla, melyet a Volkswagen szabadalmaztatott, és a VI-os Golfban alkalmaz az ostorcsapásszerű mozgásokból eredő sérülések kockázatának mérséklésére.

Alfa Romeo MiTo EuroNCAP-törésteszt

BMW X3-as EuroNCAP-törésteszt

Ford Fiesta EuroNCAP-törésteszt

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Peugeot 308CC EuroNCAP-törésteszt

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
A ráfutásos ütközésekben évente egymillióan szenvednek balesetet az európai utakon; a sérüléseket csökkenthetik a megfelelő fejtámlák
A ráfutásos ütközésekben évente egymillióan szenvednek balesetet az európai utakon; a sérüléseket csökkenthetik a megfelelő fejtámlák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.