Japán kerámiamátrix

Működjön úgy, mint egy benzines - legyen dinamikus, rugalmas, erős és csendes -, de fogyasszon sokkal kevesebbet - nagyjából ezt várja el egy mai vásárló a dízelautótól. A kihívásnak minden gyártó igyekszik megfelelni, ám a sikert nem adják ingyen: egy új dízelerőforrás kifejlesztése sokkal többe kerül, mint egy benzinmotoré (ebből is adódik, hogy a gyártók cserélgetik egymás között a jobban sikerült konstrukciókat, egy-egy motor olykor féltucatnyi márkát is kiszolgál).

Egy mai, korszerű dízelt az élvezeti érték, a "zajkultúra" és a környezet iránti érzékenység alapján szokás elhelyezni a mezőnyben. Az élvezeti értéket a motor karaktere határozza meg. Esetünkben egyféle motorból három személyiséget sikerült elővarázsolni. A 2,2 literes egységből - amely a közös nyomócsöves, VGT, vagyis változó geometriájú turbófeltöltős családba tartozik -, létezik 125, 163 és 185 lóerős verzió is (310, 360 és 400 newtonméteres csúcsnyomatékkal). A fokozott teljesítmény és a változatosság a hajlított turbinalapátokat használó VGT technológia eredménye. A vezetési élményről elsősorban az 1800-as és 3000-es fordulatszám között egyenletesen magas nyomaték gondoskodik (ez magyarra fordítva olyasmit jelent, hogy az autó semmilyen körülmények között nem viselkedik lomhán). Ugyanakkor meglepően zajtalanul teszi a dolgát, egyebek mellett két, lánchajtású kiegyenlítőtengelynek, és a rezonanciákat csökkentő, nagy szilárdságú alumíniumkeretnek köszönhetően.

Ami az új 2,2-es dízel ökológiai lábnyomát illeti, erről azt érdemes tudni, hogy nem lett nagyobb, mint a kétliteresé (ami annak tükrében, hogy a hengerűrtartalom és a teljesítmény is megnőtt, szép teljesítmény). A legerősebb motorváltozat esetében 5,6, a két másiknál 5,5 literes átlagfogyasztással lehet számolni - ehhez kombikarosszéria esetén még 0,1 litert hozzá kell számítani. A szén-dioxid-kibocsátás kilométerenként 147 és 152 gramm között marad, ami szintén megegyezik a 2000 köbcentis elődnél mért 149 g/km-es értékkel. A kipufogógáz-visszavezető rendszer a gázok tökéletesebb égését és a nitrogén-oxidszint csökkentését segíti, ebben azonban (talán a hűtési szisztémát leszámítva) még mindig nincs semmi különös. De van olyan környezeti paraméter is, amelyben az új motor abszolút értékben is sokkal jobb az elődnél: ez az alacsonyabb koromkibocsátás, amit az új mátrixszerkezetű részecskeszűrővel értek el.

Gyorsan és élvezetesen gyorsul, nem ad ki zavaró hangokat, még akkor sem, ha lejtőn fölfelé előzünk vele (ilyenkor természetesen hallható a motor erőlködése, de ami ebből eljut a vezetőfülébe, arra leginkább a sportos jelző illik, semmi idegesítő nincs benne). Közben pedig egy kimondottan szép, kényelmes, praktikus, kivitelében a prémiumszintet közelítő autó vesz körül minket, ami ráadásul az autóstársakra is jó hatással van. Mintha egy formás lány bőrébe bújnánk: örömmel jönnek mögöttünk, és ritkán akarnak megelőzni.

Koromszűrés

A Mazda 6-os dízel igazi újdonsága a kerámiából készített és "mátrixszerkezetűnek" nevezett részecskeszűrő. A kerámia azért jó, mert magas a hőtűrése - a koromrészecskéket a szűrőben időről időre elégetik, ami magas hőmérsékleten nyilván hatékonyabb -, a mátrixszerkezet pedig tökéletesebb oxigénáramlással is növeli a hatékonyságot. Az új szűrőben ritkábban kell az elfogott részecskéket elégetni, közben mégis csökken a levegőbe kikerülő szénszármazékok mennyisége, és a fogyasztás is kedvezőbb lesz. (H. M.)

A kipufogógáz-visszavezető rendszer a tökéletesebb égést és a nitrogén-oxid-szint csökkentését segíti
A kipufogógáz-visszavezető rendszer a tökéletesebb égést és a nitrogén-oxid-szint csökkentését segíti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.