A legtisztább párbaj

Először versenyzett villamos hajtású autó és motorkerékpár, ráadásul mindkettőt hölgy hajtotta.

Az egykori Forma–1-es pilóta Jackie Ickx lánya, Vanina Ickx, és a legendás Man szigeti motorverseny leggyorsabb női győztese, Jenny Tinmouth szállt ringbe villamos hajtású autóval, illetve motorkerékpárral. A cél a tiszta futam volt, ami nemcsak a párbaj lovagiasságában, de a járművek szerkezetében is megnyilvánult. A Vanina Ickx által vezetett 1150 kilogrammos menetkész tömegű Citroën Survolt villanyautó két egyenként száz kilowattos teljesítményű villanymotorjával álló helyzetből öt másodperc alatt gyorsul százra, és 260 kilométeres óránkénti sebességre képes, miközben hangja alig van, és károsanyagkibocsátása nulla.

Az energiát két darab 140 kilogrammos tömegű és egyenként 31 kilowattos kapacitású lítiumion akkumulátor szolgáltatja, egy töltéssel 200 kilométeres utat tud megtenni a kétüléses sportkocsi. Az autó dinamikusan gyorsult, nem kellett sebességet váltani, így a szokottnál is kényelmesebb volt vezetni, nyilatkozta a Le Mans-futamokon és a túraautó-bajnokságban is rendszeresen versenyző Vanina Ickx, aki szerint igazán sportos a Survolt, csak a csendes üzemmód volt furcsa a Thruxton pályán tartott bemutatón.

Az Agni Z2-es villamos hajtású kétkerekű negyven kilowattos villanymotorjával jobban gyorsult az autónál: álló helyzetből 3,5 másodperc alatt érte el a százas tempót, ám az egyenesekben lemaradt, mert csak 160-as tempóra volt képes, de a kanyargós pályán nagyjából kiegyenlítettek voltak a köridők, így a párbaj döntetlen lett.

 

Hölgyek versenyeztek a Citroën Survolt sportkocsival és az Agni Z2-es motorkerékpárral
Hölgyek versenyeztek a Citroën Survolt sportkocsival és az Agni Z2-es motorkerékpárral
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.