Usain Bolt sporttörténelmet írt, újra megvédte a címét 100 méteres síkfutásban!

Három olimpián egymás után még senki nem művelt ilyet. A rajtnál beragadt, de aztán kétméteres hátrányból 9,81-gyel lazán megverte a második helyet szerző amerikai Justin Gatlint.

Világcsúcs nem született – mint 400 méteren –, de így sporttörténelmi pillanatnak szemtanúja lehetett, aki nézte a Rio de Janeiro-i olimpián a 100 méteres síkfutás döntőjét, amelyen Usain Bolt másodszor is megvédte a címét. Bolt a rajtnál beragadt, fő riválisa, az amerikai Justin Gatlin két méterrel is előtte volt, amikor a jamaicai sprinter végül begyújtotta a rakétákat, és megelőzött mindenkit, elsőként, 9,81-gyel érve célba.

Fotó: Lucy Nicholson / Reuters

A rossz rajtja ellenére Bolt nagyon lazán futott, és ha megerőlteti magát, nem kizárt, hogy 9,65-9,7 körüli idővel ér célba. (A világcsúcs 9,58-cal az övé. 2009-ben Berlinben futotta.) Imázsához híven az utolsó két-három méteren már emelte a jobb karját, hogy a mellét döngesse. Utána Gatlin 9,89-cel, a kanadai Andre De Grasse 9,91-gyel futott be.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A jamaicai sprinter a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpia után a harmadik olimpiáján nyert a 100 méteres síkfutásban. Az atlétika történetében még senkinek nem sikerült kétszer így megvédenie a címét. Bolt a kétszeres címvédő 200 méteren és a 4x100-as váltóval is, vagyis jelenleg hét olimpiai aranyérme van, a fő célja pedig z úgynevezett „triple treble”, vagyis hogy Rióban győzzön a két utóbbi számban is.

A kilenc olimpiai aranyérmen kívül Boltnak még van egy nagy álma. Kedvenc számában, a 200-on 19 másodpercnél jobb idővel akarja futni a távot.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.