Szédületes hajrával megdöntötték a 400 méteres síkfutás világcsúcsát!

Michael Johnson tizenhét éven át tartó rekordját 43,03-mal a világbajnoki cím tulajdonosa, a dél-afrikai Wayde van Niekerk adta át a múltnak a Rio de Janeiro-i olimpián.

Niekerk gyönyörű futással, szédületes második kétszázzal, a 8-as pályán, végig az élen állva döntötte meg Johnson világcsúcsát, a 43,18-at, amelyet az amerikai sprinter még 1999. augusztus 26-án ért el a sevilla-i atlétikai világbajnokságon.

Fotó: Lucy Nicholson / Reuters

A dobogóra nem lehetett felállni 44 másodperc feletti idővel. A második helyezett grenadai Kirani James 43,76-ot, a bronzéremért az amerikai LeShawn Merritt 43,85-öt futott.

A 24 éves Niekerket Johnson sietve ki is kiáltotta a jövő következő nagy atlétikai sztárjának, hozzátéve, a dél-afrikai futó simán képes lehet 43 másodperc alatt futni a távot. Már csak azért is, mert ő az első sprinter, aki a százat tíz másodpercen, a kétszázat 20 másodpercen a 400-at pedig 44 másodpercen belül futja. „Világcsúcs a nyolcasról. Még soha nem láttam ilyen második kétszázat” – lelkendezett Johnson, aki 1996-os atlantai és a 2000-es sydney-i olimpia bajnoka volt 400-on.

„Tudod, hgy valami különleges történik, amikor azt látod, hogy James öt méterrel le van maradva valakitől, Merritt pedig ott fut mellette” – áradozott eközben az új világcsúcsról Darren Campbell visszavonult brit sprinter, aki ezüstérmes volt 200 méteren 2000-ben a sydney-i olimpián.

Most, Rio de Janeiróban Niekerk szerezte meg az első aranyérmket Dél-Afrikának.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.