Most a fociban borul a doppingbili?

Újabb tévéműsor – ezúttal a futballról. Bár erre az adásra nem várt senki.

Az ARD német tévétársaság – a brit The Sunday Times című újsággal együtt – még augusztusban a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget vádolta meg azzal: több száz közép- és hosszútávfutó gyanús vérmintáit tárolja 2000 óta, mégsem tett semmit a doppingolók leleplezésére.

A tévések ezúttal sportágat váltottak; állításuk szerint megannyi labdarúgónál mutattak ki magas tesztoszteronszintet a 2008 és 2013 között elvégzett ellenőrzések során, ám ezeket az eseteket az európai szövetség nem publikálta. Az ARD szerint – az UEFA megrendelésére – többségében a BL-ben és az Európa Ligában szereplő 879 játékostól 4195 vizeletmintát vettek, és 68 (meg nem nevezett) futballistánál állapított meg magas értéket az elemzéssel megbízott tizenkét európai laboratórium. Ez bizonyos esetekben akár doppingolásra is utalhat.

Az európai szövetség nem tette közzé az eseteket, nem is kért B próbákat, ellenben az illetékesek azt javasolták: idővel – a kerékpárosokéhoz hasonlóan – vezessenek be biológiai útlevelet a futballistáknál is. Az UEFA azt sem firtatta a laboroknál, hogy a magas tesztoszteronszint anabolikus szteroidok szedésével függhet-e össze.

Viszont – az ARD beszámolójára reagálva – a leghatározottabban visszautasított minden doppinggyanút.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.