„Ez a sportág halálát jelentené”

Az egész sportvilágot megrázta az a legújabb atlétikai doppingbotrány, amelyről az ARD német televíziós társaság és a szintén megdöbbentő adatokat közlő angol The Sunday Times számolt be. E két orgánum szerint több mint ötezer közép- és hosszútávfutó 12 ezernél is több teszteredménye szivárgott ki a 2001 és 2012 közötti időszakból. A szakértők szerint több mint nyolcszáz versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató mintája. Ebben a periódusban olimpiákon és világbajnokságokon 146 dobogós helyezett, köztük 55 győztes teljesítményével kapcsolatban vetődött fel gyanú.

– Megdöbbentők az adatok; természetesen ezek még csak feltételezésekre adnak okot, meg kell várni a tényeket, a konkrét neveket – mondta a Népszabadság érdeklődésére Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. – S hogy miért éppen most, három héttel a pekingi világbajnokság előtt került mindez napvilágra? A válasz: a vb előtt szintén a kínai fővárosban tartja tisztújító közgyűlését a nemzetközi szövetség. A szenegáli elnök, Lamine Diack helyére a korábbi kiváló angol középtávfutó, Sebastian Coe és a fantasztikus világcsúcsokat elérő ukrán rúdugró, Szergej Bubka pályázik. A tét: sikerül-e megtisztítani a sportágat? Erre akkor van esély, ha nyilvánosságra hozzák majd a neveket, megfelelően kommunikálják a történteket, s a vétkesek megkapják a büntetésüket. Ennek elérésére a már lord címmel is büszkélkedő Coe-t alkalmasabbnak tartom. Abból a közegből, amelyben Bubka él és mozog, irgalmatlan nehéz kitörni, de ha nem ő lesz az elnök, szerteágazó kapcsolatrendszere miatt az új vezetőségben akkor is helyet kell kapnia. A másik változat – ez, remélem, csak fikció marad –, hogy az egész szemetet a szőnyeg alá söprik, ami a sportág halálát jelentené.

Gyulai Miklós
Gyulai Miklós
NS Archív

Gyulai arról is beszélt, hogy az ARD-nek az orosz atléták doppingolásáról szóló, tavaly év végi nagy port kavaró dokumentumfilmje után lemondott a helyi szövetség elnöke, s az idei atlétikai hírek már nem az oroszok jó eredményeiről szólnak. Jellemző az is: az európai testület végrehajtó tanácsába egyetlen orosz sportdiplomata sem került be.

– A múlt hét végi leleplező anyagban a kenyai atléták is főszereplők – folytatja az elnök. – Nem kétséges, az afrikai kontinensen mindenképpen meg kell oldani a doppingellenőrzést, ami természetesen pénzkérdés.

Lapunk arról is kérdezte az elnököt: szerinte tiszta-e a magyar atlétika?

– Maximálisan megbízom sportágunk hazai képviselőiben. Pars Krisztián, London olimpiai bajnok kalapácsvetője például a C-vitaminnál erősebb gyógyszert még utasításra sem szed be. Tűzbe teszem érte a kezem; ha vele kapcsolatban mégis kiderülne valami, azonnal lemondanék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.