Nyolc évre eltiltották Blattert és Platinit

Minden futballal kapcsolatos tevékenységtől nyolc évre eltiltotta a FIFA a korrupciós gyanúba keveredett Sepp Blattert és Michel Platinit - számolt be a BBC

Sepp Blatter májusban ötödször is elnyerte a FIFA-elnökséget, de jelezte, hogy távozni fog a világszervezet éléről amiatt a korrupciós botrány miatt, amely kapcsán két nappal az elnökválasztó közgyűlés előtt a FIFA 13 vezető tisztségviselőjét őrizetbe vették. A botrány összesen több mint 150 millió dollárnyi kenőpénz körül forog, amelyet a FIFA tisztségviselői többek között a 2010-es dél-afrikai futball-világbajnokság rendezési jogának az odaadásáért fogadtak el. Blatter ellen eljárás indult.

Michel Platini, az UEFA elnöke úgy keveredett bele a botrányba, hogy nem tudott elszámolni kétmillió svájci frankkal, amit 2011 februárjában kapott a FIFA-tól. A „támogatást” Blatter engedélyezte.

Blatter kikéri magának

Sepp Blatter a döntés kihirdetését követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy nem fogadja el a FIFA etikai bizottságának ítéletét és továbbra is a szervezet elnökének tekinti magát. Közölte: választott bírósághoz fordul a döntéssel szemben.

Hangsúlyozta, hogy a Michel Platini számára 2011-ben átutalt 2 millió svájci frank mögött igenis állt szerződés, bár nem írott, hanem szóbeli megállapodásról, egyfajta gentlemen's agreementről van szó. Az ellene lefolytatott eljárást a spanyol inkvizícióhoz hasonlította és még a dél-afrikai apartheid-rezsim ellen harcoló Nelson Mandelára is utalt védekezése közben. Jelezte, hogy harcolni fog, sajnálta, hogy egyfajta bokszzsákként használják. Nyomatékosította, hogy egyáltalán nem szégyelli magát, mert szerinte nincs miért. „Visszatérek” - üzente a 79 éves sportvezető.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.