Kucsera Gábor is kokainozott

Pozitív lett a kajakos Kucsera Gábor július közepén elvégzett drogtesztje. A sportoló elismerte, hogy hibázott, ezért kerettagságát azonnal megszüntették. 

Dombvári Bence és Csipes Tamara májusi esete óta heti rendszerességgel, szúrópróbaszerűen végeztet teszteket a válogatott kerettagokon a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). A két magyar kajakos kokaint fogyasztott, ezért buktak el a vizsgálatokon.

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint - amint az a szerdai szövetségi közleményből kiderül - Kucsera is kokaint fogyaszthatott. A korábbi világbajnok ugyan az elmúlt években már nem ért el jelentős nemzetközi eredményt, de a két hét múlva kezdődő milánói olimpiai kvalifikációs vb-n K-1 1000 méteren indult volna.

A vétség - amelyet a versenyző sem tagad - és a várható szankciók minden bizonnyal pályafutásának végét jelentik majd - olvasható a szövetségi tájékoztatásban.

Kucsera válogatott kerettagságát azonnali hatállyal megszüntették. Hogy ki állhat rajthoz helyette az év legfontosabb versenyén, az néhány napon belül dőlhet el.

"Miután a versenyző elismeri, hogy hibázott, így a válogatott kerettagságát azonnali hatállyal megszüntetjük" - mondta Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója. "A Magyar Antidopping Csoport a felülvizsgálati eljárást követően értesíti majd az esetről a WADA-t és a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséget (ICF), így a vétkes sportoló több éves eltiltásra számíthat. Mélységesen elítéljük, amit a versenyző tett, aki ezzel a sportág becsületébe gázolt."

A magyar szövetség az elmúlt hónapokban több millió forintot költött a versenyzők ellenőrzésére. Az MKKSZ elnöke szerint az a cél, hogy a fiatalok tanuljanak a Kucsera Gáboréhoz hasonló negatív példákból is.

"Hosszú távon kifizetődik, ha folytatjuk a rendszeres ellenőrzéseket és sportágon belül az intenzív felvilágosító munkát is" - mondta Baráth Etele.

"Úgy tudom, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar sportági szövetség, amelyik ennyire nyíltan hirdetett harcot a drogok ellen. Idén tavasszal húztunk egy vonalat és zéró toleranciát hirdettünk, ezzel felvállalva azt, hogy adott esetben a saját versenyzőnket fogjuk megbuktatni. Nagyon sajnálom, hogy ez megtörtént, de hangsúlyozom, mi komolyan gondoltuk, hogy rendet akarunk tenni."

Az MKKSZ elnöke hozzátette, a válogatott várható milánói eredményességét a kényszerű csere nem fogja érdemben befolyásolni.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.