Kajakra megy a rendőrség

A hétvége „legpozitívabb” hazai sporthíre kapcsán hétfőn az volt a fő kérdés: indul-e rendőrségi vizsgálat a drogteszten megbukott két kajakos, az ötszörös világbajnok és 2011-ben az év sportolónőjének választott Csipes Tamara, valamint a vb-ezüstérmes Dombvári Bence ügyében?

Amint arról beszámoltunk, a sportolóktól a Magyar Antidopping Csoport munkatársai vettek mintát, s az mutatta ki a kokainhasználatot. Csabai Edvin, a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatója lapunk hétfői számában úgy nyilatkozott: a sportági szervezet mindkét versenyző válogatott-kerettagságát felfüggesztette.

Dombvári: a klubban edzhet, a válogatottban nem
Dombvári: a klubban edzhet, a válogatottban nem
Veres Viktor / Népszabadság

Ehhez Baráth Etele, az MKKSZ külföldön tartózkodó elnöke hétfőn annyit tett hozzá, hogy a szövetség etikai vizsgálatot kezdeményez a sportolókkal szemben. Nem sokkal később kiderült, ennél végül is továbbmennek a kajakosok: az MTI-hez eljuttatott közleményükből az derül ki, hogy fegyelmi tárgyalásra idézték be az érintetteket. A Schmidt Gábor főtitkár által szignált közleményben az is olvasható: „a sajtóban megjelent tudósításokra való tekintettel már a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is felvette a kapcsolatot az MKKSZ-szel, amely a megkeresés alapján a MACS-tól kapott jegyzőkönyvet hétfő délután a rendőrség rendelkezésére bocsátotta”.

Ezzel egyszersmind okafogyottá vált a kérdés, miszerint az üggyel kapcsolatba kerülő szervezetek közül melyiknek a kötelessége a rendőrség értesítése. Érdeklődésünkre ugyanis dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője és Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára úgy fogalmazott: sem a MACS, sem a MOB nem hatóság, így a rendvédelmi szervek tájékoztatása nem tartozik a feladatai közé. Ezzel együtt Szabó hozzáfűzte: a bizottság a keddi (azaz a mai) elnökségi ülésén dönt a további teendőkről. Ugyanakkor előrevetítette, hogy „Csipes és Dombvári riói olimpiai részvétele erősen kérdésessé vált”.

A MOB egyébként minden valószínűség szerint megvonja a két Honvéd-sportoló Gerevich-ösztöndíját, valamint – Dombváritól – az úgynevezett Csillag-program keretében folyósított juttatást. Ez fejenként évi két-három millió mínuszt jelenthet. Megkerestük Horváth Gábort, a Honvéd kajak-kenu szakosztályának igazgatóját is, aki elmondta: megvárják a szövetség hivatalos értesítését, s majd a fegyelmi szabályzatukban leírtak alapján határoznak a továbbiakról. Csipes és Dombvári addig is részt vesz az edzéseken.

Amint az köztudomású, hazánkban a kábítószer mindennemű terjesztése, birtoklása, fogyasztása bűncselekmény. A rendőrségi eljárás eredménye az „elterelésre” (leszoktatásra) kötelezéstől az akár kétéves börtönbüntetésig terjedhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.