Irdatlan pénzeket fognak fizetni az egész napos olimpiázásért

Ha esetleg Budapest rendezné a 2024-es olimpiát, nem feltétlenül a magyar közszolgálati tévé sportcsatornája közvetítené a legtöbbet az eseményről.

Ez az egyik lehetséges következménye a Nemzetközi Olimpiai Bizottság médiatenderének, amelynek európai nyertese nem a kontinens közszolgálati csatornáit tömörítő EBU elnevezésű szervezet, hanem a Discovery Communications, az Eurosport anyavállalata lett. Ennek nyomán 2018 és 2024 között e cég uralja majd az ötkarikás közvetítéseket.

Közvetítés a 2012-es londoni olimpiáról. A Eurosport kényelmes helyzetben van
Közvetítés a 2012-es londoni olimpiáról. A Eurosport kényelmes helyzetben van
Sergio Moraes / Reuters

Okkal mondhatjuk ugyan, hogy messze van még 2018, addig bármi megtörténhet, ám éppen ez a bármi okoz majd komoly felfordulást a piacon. Elvégre meglepetést keltene, ha az MTVA – az évtizedeken át megszokott módon – lényegében folyamatosan sugározná a versenyeket. Ahhoz ugyanis, hogy így tehessen, alighanem őrült összeget kellene az Eurosport működtetőjének a kasszájába átutalni, mert a kizárólagos jogok a Discovery birtokában lesznek.

Igaz, az szintén borítékolható, hogy a közmédiában is láthatók lesznek versenyek. Ennek az az oka, hogy – több európai országhoz hasonlóan – Magyarországon is hatályban van az a jogszabály, amely szerint a társadalom számára kiemelten fontos eseményeket meg kell osztani olyan csatornával, amely legalább a háztartások 80 százalékában elérhető, s nem kell érte előfizetési díjat fizetni. Ennek a feltételnek az Eurosport ma nem felel meg, de például az RTL Klub igen. Ám az ma már nyilvánvaló, a nagy kereskedelmi tévéknek nem pálya a sportközvetítés. Méghozzá azért nem, mert aránylag nagy befektetést igényel a drága jogok miatt, miközben a nézettsége sok esetben az elvárt minimummal sem konkurál.

Emiatt logikus, hogy az Eurosport az MTVA-val tárgyal majd, ha nem választ saját megoldást. Az utóbbira a technológiai fejlődés alighanem megannyi lehetőséget teremt a következő években. A csatorna akár úgy is dönthet, hogy a vonatkozó műsorait mindenki számára ingyenesen elérhetővé teszi a játékok idejére. Ezenkívül is sok lehetőséget mérlegelhetnek majd a cég döntéshozói.

– Kétségtelen, kényelmes helyzetben vagyunk, hiszen a jogok az Eurosportnál lesznek – mondta érdeklődésünkre Szabó Gábor, a csatorna magyarországi vezető kommentátora, aki hozzátette azt is: – Az biztos, hogy minden olimpiai érdekeltségű versenyt láthat majd mindenki idehaza. Hogy ezt miként érjük el, megegyezünk-e más társasággal, vagy egyéb megoldást választunk, az csak a következő években dől el.

A riporter annak különösen örül, hogy a téli játékok szerelmeseit is szépen kiszolgálhatják. Az MTVA – a kevesebb magyar érdekeltség miatt – visszafogott terjedelemben számolt be a 2014-es szocsi vetélkedőről, ám Szabó már most közölte: a 2018-as pjongcsangi verseny nézőit az Eurosporton lényegében nonstop műsorfolyammal kínálják meg.

Ennél messzebb egyelőre nem látni, de az vitathatatlan, hogy az olimpiai televíziós közvetítések alapjaiban alakulnak át. Ha pedig úgy esne, hogy 2020-ban mindent ott érhetnénk el, ahol korábban, akkor kétségünk sem lehetne felőle, a közszolgálati média irdatlan pénzt fizetett azért, hogy egész nap olimpiázhasson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.