Hógolyók

A krasznodari bíróság három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt az aktivistát, aki a szocsi téli olimpia környezeti hatásaira szerette volna felhívni a figyelmet.

Zsenya Vityiskót és társát, Szuren Gazarjant 2012-ben bűnösnek találták szándékos rongálásban, s akkor mindketten felfüggesztett büntetést kaptak. Gazarjan később elhagyta az országot, és Észtországban kapott politikai menedékjogot. Vityisko felfüggesztett büntetésének feltétele volt, hogy rendszeresen jelentkezzen a hatóságoknál, és informálja őket az utazásairól, ám tavaly azzal vádolták meg: ez utóbbi kötelezettségét elmulasztotta. Vityisko azt tervezte a múlt héten, hogy Szocsiba megy, és átad egy környezetvédelmi jelentést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság képviselőinek, de mielőtt útra kelhetett volna, letartóztatták nyilvános káromkodásért. Jogvédők szerint a krasznodari és a szocsi tisztviselők mindent megtettek azért, hogy megfélemlítsék a játékok leghangosabb kritikusát.

Nem akármilyen meglepetésben volt része az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónőnek, Ireen Wünstnek: a holland sportolót Vlagyimir Putyin orosz elnök átölelte, úgy gratulált neki a győzelmét követően. A sportoló – aki nyíltan vállalja homoszexualitását – később elmondta: különleges élmény volt számára a politikus gesztusa. Az eset azért különösen érdekes, mert Putyin tavaly júniusban aláírta a „nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását” tiltó törvényt. Ennek értelmében büntetik, ha valaki kiskorúak jelenlétében bármilyen módon a homoszexuális életmódot népszerűsíti.

A magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók a hétfői sikertelen 1500-as selejtezők után ma 1000 m-en javíthatnak. Knoch Viktor, Béres Bence és Liu Shaolin Sándor a magyar idő szerint déli fél tizenkettő előtt néhány perccel kezdődő selejtezőben próbálkozik. Újra rajthoz áll a sílövők szombati 10 km-es sprintszámában 79. Gombos Károly is: ezúttal a 20 km-es távon kísérli meg minél több riválisát lehagyni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.