Brazília száma a 6

Brazília óriási várakozással tekint 2014 elé, és roppant boldogtalan lenne, ha nem hatszoros világbajnok válogatottat mondhatna a magáénak.

De van egy másik hatos is, amely szintén lázban tartja a dél-amerikai országot – ha nem is akkorában, mint a vb –, mert a Libertadores Kupa csoportkörében nem kevesebb, mint hat brazil együttes szerepel.

Két csapat a selejtezőből került fel a harminckettes főtáblára, nem akármilyen körülmények között. A Botafogo több mint ötvenezer néző előtt fogadta a Maracanában a Deportivo Quitót, és meghálálta az érdeklődést, hiszen (az Ecuadorban elszenvedett 1-0-ás vereséget feledtetve) 4-0-ra győzött. Wallyson mesterhármast ért el, de nem lőtte ki valamennyi töltényt a tárból, mert (magyar idő szerint) szerdára virradóra, a csoportmeccsek nyitányán ragyogó húszméteres lövéssel szerezte meg a riói gárda második gólját az argentin San Lorenzo ellen (2-0). Az elsőt argentin játékos jegyezte, de nem öngólról van szó, mert a Botafogo támadóinak egyike a harmincesztendős, „Tanknak” becézett Juan Carlos Ferreyra. Az ötösről a bal felső sarokba emelt labdáját követő ováció közben el lehetett tűnődni, hogy viszonylag ritkán örülnek így argentin gólnak Brazíliában...

Az ugyancsak a kvalifikációs szakaszból érkező Atletico Paranaense péntek hajnalban, a bolíviai The Strongest vendégjátéka alkalmával mutatkozik be a csoportkörben, de szurkolói még mindig a selejtező visszavágóját emlegetik. A perui Sporting Cristal az első találkozón 2-1-re nyert, majd a curitibai visszavágó a 97. percig 1-1-re állt. Ekkor a limai védők egyike kapus módjára, elvetődve, kézzel mentett a vendégek számára végtelennek tetsző hosszabbítás végén, és a büntetőből Ederson „egyenlített” (2-1). A peruiak a legkevésbé sem áldották Arias Alvarengát, a türelmes paraguayi játékvezetőt, de aztán kizárólag magukat okolhatták, mert a tizenegyes párbaj utolsó két „sorozata” előtt úgy álltak: ha bármelyik rúgásuk a kapuba jut, továbbmennek. Ám mindkét lövést hárította Weverton, míg a brazil kapus társai kibabráltak Diego Pennyvel, a Sporting 1-esével. Folytatódott hát a küzdelem, noha a házigazdák már egyetlen pennyt sem tettek volna a sikerre, és a hetedik „körben” megint hibázott egy perui...

Ha az Atletico Paranaensének a továbbiakban is hasonló mázlija lesz, akár még el is nyerheti a Libertadores Kupát.

Ám a győzelem nem csupán a szerencsén múlik.

Ezért aztán esélyesebb a trófea elhódítására a már „bemelegedett” Botafogo, valamint a Cruzeiro, a Flamengo, a Gremio, no meg a címvédő Atletico Mineiro, amely szintén lejátszotta már első mérkőzését a harminckettek között, és vért izzadt a venezuelai Barinasban. A helyi Zamora FC ellen Ronaldinho szögletrúgását a nyolcvanhetedik percben fejelte a bal sarokba Jo (0-1), aki egyelőre csupán reménykedhet benne, hogy Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány meghívja a dél-afrikaiak elleni barátságos találkozóra (Johannesburg, március 5.) készülő keretbe. A szakvezető eddig csak a légiósokat nevezte meg, és azt mondta: összesen három-négy labdarúgó csatlakozhat a társasághoz a brazil klubokból. A „külföldiek” névsora: Julio Cesar (kapus), Daniel Alves, Rafinha, Thiago Silva, David Luiz, Dante, Marcelo (védők), Luiz Gustavo, Ramires, Fernandinho, Paulinho, Oscar, Willian (középpályások), Hulk, Bernard, Neymar (csatárok).

S akkor most a brazilok számára kevésbé kedves listáról, az argentinokéról. Merthogy az örök rivális nemzetet öt együttes képviseli a Libertadores Kupában. Eddig fél sikerrel, hiszen a San Lorenzón kívül az Arsenal is kikapott a nyitányon (1-0-ra a mexikói Santos Laguna vendégeként), míg a Velez Sarsfield Limában, a Lanus otthon nyert 1-0-ra az Universitario, illetve a Caracas ellen. (A Newell’s Old Boys péntek hajnalban találkozik a kolumbiai Atletico Nacionallal.) Mexikó – m. v. – két csapatot delegál, csakúgy, mint Bolívia, Ecuador, Paraguay, Peru és Venezuela; a Chile, Kolumbia, Uruguay trió viszont egyaránt három résztvevővel jelentkezik.

Ez persze eltörpül a brazil–argentin „6-5”mellett...

Riói karnevál. Wallyson bombájával: Botafogo–San Lorenzo 2-0
Riói karnevál. Wallyson bombájával: Botafogo–San Lorenzo 2-0
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.