Aalborg, Lékai tér

Még a saját térfeléről is betalált a norvégok ellen a csütörtök este mindvégig ihletett formában játszó Lékai Máté, s ha azt mondjuk, elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy döntetlenje nyomán a férfi kézilabda-válogatott bejutott a dániai Eb középdöntőjébe, nem mondtunk szinte semmit. Mert akkor még nem beszéltünk arról, hogy két nappal korábban Izland csapatával szemben ugyancsak a 25 éves irányító volt a főszereplő, hiszen ő szerezte a szintén pontot érő egyenlítő gólt.

− Nyugtasson meg: ugye, szépet álmodott az éjjel?

− Ki kell ábrándítanom, jóformán nem is aludtam. Szobatársammal, Tatai Péterrel hajnal négyig beszélgettünk, forgolódtam az ágyban, képtelen voltam lehunyni a szemem. De ezen nem csodálkozom: minden izgalom ellenére csak-csak továbbjutottunk az Európa-bajnokság vitán felül legerősebb csoportjából.

− Hálásak is lehetnek a társak...

− A kézilabda csapatjáték, egyszer az egyiknek, máskor a másiknak megy jobban. Úgy gondolom, most is mindenki hozzátette a magáét a sikerhez, hálával tehát nem tartozunk egymásnak. Persze nem tagadom, nagyon örülök, hogy éppen ilyen fontos meccsen sikerült hét gólt lőnöm.

Lékai Máté: csúcsforma
Lékai Máté: csúcsforma

− Kimondja: élete meccsén?

− A válogatottban valószínűleg nem játszottam még ilyen jól. De az igazság az, hogy jelenlegi klubomban, a szlovén Celjében, vagy korábban odahaza, a Szegedben és a PLER-ben akadtak ennél kiegyensúlyozottabb teljesítményeim. Most a második félidőben becsúszott néhány hiba.

− Viszont a londoni olimpia után Aalborgban is az utolsó pillanatokban csúszott be a döntetlent érő Lékai-gól az izlandiak hálójába. Ellőtte, lesz, ami lesz, vagy ilyenkor bevillan a gondolat: vállaljam, ne vállaljam?

− Ezekben a szituációkban nincs idő a merengésre, mert már tized másodpercnyi vacillálás miatt is oda lehet a helyzet. A sportember ilyenkor nem gondolkozik, hanem ösztönösen elereszti a labdát. Biztos vagyok benne, hogy ha nem én állok ott, bármelyik csapattársam ugyanígy célzott és talált volna.

− Erről nem vagyok meggyőződve, de ugorjunk a norvégok elleni mérkőzésre: jó volt látni, hogy akad valaki a pályán, aki végigmosolyogja a kétszer félórát, miközben majd szétfeszíti az akarás. Egyetért, ha azt mondom, erre csak példásan egészséges lelkületű sportoló lehet képes?

− Inkább annyit mondok: tényleg jó kedvű srác vagyok, aki imád poénkodni, lazulni, ugyanakkor mindig komolyan veszi a feladatait. De csak annyira, hogy sosem feledkezik meg arról: a kézilabda mégiscsak játék. Ha állandóan az járna a fejemben, hogy úristen, mekkora a tét,mi lesz, ha mellé dobom, akkor sose sikerülne semmi.

− A középkezdés előtt mennyi esélyt adott a norvégok elleni pontszerzésre?

− Százszázalékig biztos voltam benne. Egyébként meggyőződésem: egyikünkben sem vetődött fel, hogy kikaphatunk.

− Nem is kaptak ki, így az első részcélt sikerült elérni: halálcsoport ide vagy oda, középdöntős lett a válogatott, és most Macedónia, Dánia meg Ausztria együttese vár rá. Három csapat, kétféle ellenfél?

− Így is mondhatjuk, hiszen a macedónok és az osztrákok ellen reális esélyünk van a győzelemre, míg az otthon játszó dánokkkal szemben, ismerjük el, nem sok.

− Ha most lehetősége volna aláírni az Eb végeredményét, milyen helyezést fogadna el jó szívvel?

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

− Az ötödik-hatodik helyet örömmel szignálnám. Úgy gondolom, a jelenlegi körülmények között az már bőven erőn felüli teljesítmény lenne.

− Pedig három „norvég” Lékaival akár a házigazdát is meg lehet verni...

− Szerintem négy is kevés lenne hozzá. Elképesztően erősek a dánok, olyanynyira, hogy ha most, a saját csarnokukban fölül tudnánk múlni őket, a siker alighanem bekerülne a magyar kézilabdasport legfényesebb diadalai közé. Arról nem beszélve, hogy azzal már az elődöntő kapujába jutnánk.

Ma Macedónia

Eredmények. C csoport (Aarhus): Lengyelország–Oroszország 24:22, Franciaország–Szerbia 31:28.

D csoport (Koppenhága): Horvátország–Svédország 25:24, Fehéroroszország–Montenegró 29:23.

A magyar válogatott mérkőzései a középdöntő I. csoportájában (Herning): Macedónia (ma, 16), Dánia (hétfő, 20.15), Ausztria (szerda, 18.15).

Az állás: 1. Spanyolország 4 pont (67:55), 2. Dánia 4 (62:50), 3. Macedónia 2, 4. Izland 1 (55:60), 5. Magyarország 1 (54:61), 6. Ausztria 0.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.