Holnap derül ki, hogy utazhat-e az Eb-re a kéziválogatott legjobbja

A vasárnapi tizenöt gólos győzelem után tegnap 31:22-re nyert Bahrein csapata ellen a januári Eb-re készülő magyar férfi-kézilabdaválogatott, s bár a Szigetszentmiklóson rendezett barátságos meccs szünetében még a sehol sem jegyzett rivális vezetett 14:12-re, Mocsai Lajos szövetségi kapitány feje nem csupán az első félidőben nyújtott produkció miatt főhet. Sőt: a baj sokkal nagyobb lehet, mint amire az eladott labdák sorából, a bántóan szellős védekezésből vagy a kedvetlen játékból következtetni lehetne.

A tegnapi orvosi konzílium után ugyanis változatlanul bizonytalan, hogy az együttes vezéregyénisége, a világ legjobbjai között jegyzett Nagy László ott lehet-e a dániai kontinensbajnokságon.

Amint az köztudomású, a veszprémi jobbátlövő még november közepén, a Celje elleni szlovéniai Bajnokok Ligája-találkozón szenvedett térdsérülést, s noha az eset nem tűnt különösebben súlyosnak – olyannyira nem, hogy Nagy az orvosi ellátás után vissza is ment a pályára –, a játékos lába később rendre bedagadt. Ezzel együtt a válogatottba a múlt évi londoni olimpián – a spanyol és a magyar nemzeti együttesben való szereplés között vacillálva, hosszú kihagyást követően – visszatérő klasszis elvégezte a téli pihenőidőre számára előírt kondicionáló és futóedzéseket, mi több, ő maga is úgy nyilatkozott: jól halad a rehabilitációja. A térde azonban változatlanul nincs rendben, s a kérdés most az: megkockáztatható-e az Eb-szereplés annak árán, hogy Nagy lába –egy esetleges újabb sérülés nyomán – maradandóan károsodik. Az orvosok tegnap – az érintett egyetértésével – úgy ítélték meg, hogy a végleges döntést az új év első napjára halasztják: azt az akkorra kiírt, nagy felbontású MRI-vizsgálat eredményétől teszik függővé.

Akárhogy is, Nagy hosszabb kényszerpihenőjére a klubjában már felkészültek: szombaton bejelentették, hogy Mocsai Tamás Hannoverből Veszprémbe szerződött, mivel a csapat első számú átlövőjének tavaszi játéka kérdésessé vált. A kapitány fiával féléves megállapodást kötöttek a BL-csoportjukat százszázalékos mérleggel vezető bakonyiak. Az ifjabb Mocsai persze nemcsak a dunántúli együttesben, hanem a válogatottban is helyettese lehet Nagynak, további gondot okoz azonban, hogy a múlt hét végén Iváncsik Gergő is elhagyta a vecsési edzőtábort. A balszélsőnek a bokája sérült meg, s a fájó ízületet körülvevő izmok további erősítésre szorulnak, ám a szintén veszprémi kézilabdázó úgy nyilatkozott: mindenképpen szeretne ott lenni a dániai Eb-csapatban.

A kérdések kérdése most persze az: Nagy esetleges kiválásával vajon mire megy majd az amúgy is a „halálcsoportba” sorolt válogatott Skandináviában? A negatív fejlemények dacára önbizalommal tölthetné el a torna első szakaszában a spanyolokkal, az izlandiakkal és a norvégokkal mérkőző társaságot az, hogy a tavalyi olimpiára a legnevesebb átlövő nélkül kvalifikálta magát, s nyújtott nem is egyszer kiváló teljesítményt. Igaz, azóta a játék minden elemében az idei vb All Star-csapatába is beválasztott Nagyra épült az együttes taktikája, távolmaradása esetén tehát a kilátások a legkevésbé sem lennének kedvezők.

Ami biztos: a válogatott péntektől vasárnapig Gyöngyösön szerepel nemzetközi tornán Csehország, Fehéroroszország és Lengyelország csapatának társaságában, vagyis –amennyiben előáll a kényszerhelyzet – lesz lehetőség az új harcmodor kidolgozására. Január elsején okosabbak leszünk, a legfontosabb kérdésekre viszont csak január 12., az Eb-rajt után kapunk választ.

Játszhat? Nem játszhat?
Játszhat? Nem játszhat?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.