Hiába kérik: játszd újra, Sam!

Eddig soha nem ért el a német Bundesliga első tizenhárom fordulójában tíz győzelmet a Leverkusen, amely a múlt hét végén megelőzte a Dortmundot, és 31 pontjával, valamint 28-14-es gólkülönbségével immár a második helyen áll.

Ma esti riválisa, a Manchester United viszont csak szerény hatodik az angol Premier Ligában, bár Rio Ferdinand azt hangoztatja: „A táblázat az évad végéig semmit nem mond”. Annyit azért elárul, hogy David Moyesszal, az örökösnek hitt Ferguson-éra utáni edzővel erősen köhög az MU, jóllehet legutóbbi tíz tétmérkőzése közül egyet sem vesztett el. Legutóbb Cardiffból távozott csalódást keltő döntetlennel (2-2), s a házigazdák egyenlítő gólját Kim Bo Kyung szerezte. Ennek most azért van jelentősége, mert a Bayer támadóhármasában szintén szerepel egy dél-koreai labdarúgó, Son Heung Min, aki nemrégiben mesterhármassal lepte meg a Hamburgot (5-3).

Jó lesz legalább vele vigyázni...

Sidney Samre viszont nem kell figyelniük a manchesteri játékosoknak, mert a Leverkusen „lendkereke” sérült, így nem játszhat a német–angol rangadón. Az ősszel már tizenegy gólt szerző futballista ugyanúgy a negyedik helyen áll a Bundesliga középpályásainak listáján, mint a török Ömer Toprak a védők és Stefan Kiessling a csatárok mezőnyében. E labdarúgókénál csak Bernd Leno pozíciója jobb: ő második a kapusok lajstromában. Az egyéni rangsor is tükrözi, hogy a Bayer kitűnő formában van, ezzel együtt akár még ki is eshet a Bajnokok Ligájából... Ha ma veszít, és a Sahtyor Donyeckben is legyőzi a Real Sociedadot – mint tette azt San Sebastianban –, akkor Ukrajna soknemzetiségű, főként brazil „bányászai” megelőzik a Leverkusent. Amennyiben pedig a Bayer és a Sahtyor is nyer, úgy a német csapat mindenképpen továbbjut, és a csoport zárófordulójának Manchester–Donyeck csatája dönt a másik nyolcaddöntős helyről.

Az eredmény a brit városban mindenkinek fontos, ám a tét alighanem Moyes szempontjából a legnagyobb. A tréner huszonnyolc év után követi Ron Atkinsont, aki a Sir Alex előtti korszak utolsó manchesteri szakvezetője volt. Annak idején az MU az UEFA Kupában szerepelt, és a negyeddöntőig jutott. A legjobb nyolc között a Videoton állította meg Wittmann Géza sóstói szabadrúgásgóljával és Vadász Imre döntő ráadás-tizenegyesével. Most a hajdanán európai finalista fehérvári együttes – a többi boldogtalan magyar képviselővel együtt – sehol: a (ha nem is manchesteri) richmondi angol rockbanda, a Procol Harum híres dalát, A halványnál is sápadtabb árnyalatot idéző garnitúrát a Mladost Podgorica már a júliusi strandszezonban kiselejtezte.

De ne kanyarodjunk el: ennek semmi köze nincs a Manchester Unitedhez, a Leverkusenhez, a Sahtyorhoz.

Még az A csoportban idáig egyetlen pontot szerző Real Sociedadhoz sincs...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.