Juve: nyeretlen kétpontos

Micsoda „félidő”! A Juventusnak a legrosszabbat kívánók sem reménykedhettek abban, hogy a BL-csoportmérkőzések második szakasza előtt nyeretlen háromfordulós lesz a torinói futballcsapat.

Márpedig ez a helyzet, miután az olasz együttes nem tudott győzni Koppenhágában és otthon a Galatasaray ellen sem, majd kikapott a Bernabeu stadionban a Real Madridtól. A királyi klubnál akkor nyitották meg a Puskás-heteket, így ideillő felidézni, hogy a legelső – és leghosszabb – Juventus–Real Madrid párharc idején három mérkőzést is vívott egymással a két együttes (Puskás Ferenc mindhárom meccsen játszott): Torinóban a Real Madrid, a visszavágón a Juve győzött 1:0-ra, majd a BEK-negyeddöntő harmadik, semleges pályán – a párizsi Parc des Princesben – rendezett találkozóján a „fehér balett” táncolt (3:1). A Juventus madridi diadala egészen nagy szám volt, hiszen abban az évadban a Real Madrid nyolc győzelemmel és egyetlen vereséggel, 27:3-as gólaránnyal jutott az 1962-es döntőbe, melyet aztán – Puskás mesterhármasa ellenére – 5:3-ra elvesztett a Benficával szemben.

A ma esti riválisok egymás elleni mérlege azóta is hallatlanul szoros: nyolc sikert számol a Juventus, ugyanennyit a Real Madrid. Ám egyenlőség csak az összesítésben áll fenn, döntetlen a pályán még nem volt... Most viszont abban a tekintetben is azonosság mutatkozik a két csapat között, hogy mind az olasz, mind a spanyol óriás szerény harmadik hazája bajnokságában. (Vajon volt-e már ilyen pillanat?) Antonio Conte, a sok helyütt megzabolázott „zebrák” edzője ezzel együtt úgy tesz, mintha nem tartana a ma esti találkozótól: „Már Madridban megmutattuk, mit tudunk. Noha ellenfelünk a tizedik BEK- és BL-győzelméről álmodik (2002 óta – a szerk.), nincs mitől félnünk.” A tréner nem feledte el a 2-1-es vereséget, de azt már akkor igazságtalannak vélte, és legfőképpen Gräfe német játékvezető „szíves” közreműködésének tulajdonította. (Egyáltalán nem ok nélkül.) A bíráskodás következménye, hogy a Madridban – indokolatlanul – kiállított Chiellini ma nem játszhat, ám még Luka Modric, az ellenfél horvát középpályása szerint is épp elég sztár lesz a házigazda együttesben. „De éppen ez a jó – tette hozzá. –Minél kiválóbb játékosok ellen futballozol, annál jobb teljesítményt kell nyújtanod. Ettől válik a futball igazi szenvedéllyé és élvezetté.”

A jelek szerint a Sahtyor labdarúgóit nem sarkallta különösebb produkcióra a német bajnokságban a harmadik helyen álló Leverkusen garnitúrája, mert 4-0-ás vereséget szenvedtek Németországban. A differencia meglepő, a kimenetel nem az, mivel a donyecki csapat legutóbb akkor tudott nyerni Bundesliga-reprezentáns ellen, amikor még a Szovjetuniót képviselte. Harminckét évvel ezelőtt, az UEFA Kupa első fordulójában 1-0-ra legyőzte az Eintrachtot, ám Frankfurtban 3-0-ra kikapott, és kiesett. Azóta még ennyi babér sem termett... De ma meg kellene szakítani a „végtelen” sorozatot, különben a tíztagú brazil keretre építő, az ukrán bajnokságban a veretlen Metaliszt Harkov mögött (két ponttal) a második helyen jegyzett donyecki együttes aligha jut a knock out-szakaszba, mint az előző évadban. A Leverkusen hat-, a Sahtyor négypontos, a többit nem kell hosszú ideig számolni. A bevételt annál inkább: ma is telt ház, 50 000 néző lesz a Donbasz arénában...

BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, NEGYEDIK FORDULÓ

KEDD

A csoport: Sahtyor Donyeck–Leverkusen, Real Sociedad–Manchester United (tv: Digisport1, 20.20). Az állás: 1. Manchester United 7 pont, 2. Leverkusen 6, 3. Donyeck 4, 4. Real Sociedad 0.

B csoport: Juventus–Real Madrid (Sport1, 20), FC Köbenhavn–Galatasaray. Az állás: 1. Real Madrid 9, 2. Galatasaray 4, 3. Juventus 2, 4. FC Köbenhavn 1.

C csoport: PSG–Anderlecht, Olimpiakosz–Benfica. Az állás: 1. PSG 9, 2. Olimpiakosz 4 (5-5-ös gólkülönbség), 3. Benfica 4 (3-4), 4. Anderlecht 0.

D csoport: Manchester City–CSZKA Moszkva, Viktoria Plzen–Bayern München (Digisport2, 20.40). Az állás: 1. Bayern 9, 2. Manchester City 6, 3. CSZKA 3, 4. Plzen 0.

Conte labdába rúg. És a csapata?
Conte labdába rúg. És a csapata?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.