„Budai” bajnok

Romániában máris az év sportolójaként ünneplik Simona Halepet, aki idei – egyben pályája hatodik – tornagyőzelmét aratta Szófiában. (Az egyiket a Római Teniszakadémián érte el.)

A huszonkét éves teniszezőnő a világranglista 11. helyén zárja az évadot, miután a bolgár fővárosban megrendezett Bajnokok Tornáján legyőzte az ausztrál Samantha Stosurt (2:6, 6:2, 6:2). A top 10-be eddig mind össze két román női teniszezőnek sikerült bekerülnie; egyikük, Virginia Ruzici jelenleg Halep menedzsere. A lányé, aki egy éve még a világranglista 47. helyezettje volt.

Felemelkedése az után kezdődött, hogy 2009-ben mellkisebbítő műtéten esett át. Igaz, ezzel kikerült a bulvársajtó érdeklődésének homlokteréből. Ám nem lehetett megfeledkezni róla, mivel karrierje során először bekerült a top 20-ba, s az idén összesen több mint egymillió dollárt keresett.

Csak a Grand Slam-sikerek váratnak magukra, s a románok legendás teniszezője, Ilie Nastase meg is szólta emiatt. A négy legrangosabb versenyen a legjobb helyezést a US Openen érte el: a negyedik fordulóban a világelső Serena Williams ejtette ki. Akadtak viszont, akik Nastasét rótták meg, mondván: az 1970-es évektől eltérően ma már a tenisz a kevésbé rangos versenyeken is magas színvonalon zajlik. Ezt bizonyítja azoknak a játékosoknak a névsora, akiket Halepnek az „apró” győzelmekhez felül kellett múlnia: köztük van Ivanovics, A. Radwanska, Jankovics, Stosur, Kvitova, Bartoli, Wozniacki. Vasárnap Szófiában aztán már Nastase is ott ült Halep szurkolóinak sorában.

A sokak által kétkedéssel szemlélt mellműtét kedvező hatását mutatja, hogy – elemzők szerint – Halepnek a fizikuma a legnagyobb aduja, 168 centis termete ellenére. A jövőjét illetően pedig biztató, hogy hat WTA-címét (Nürnberg, ’s-Hertogenbosch, Budapest, New Haven, Moszkva, Szófia) három különféle borításon szerezte.

A férfi tenisz-vb nyitómérkőzésén, Londonban: Wawrinka (svájci)–Berdych (cseh) 6:3, 6:7, 6:3.

Halep a topon
Halep a topon FOTÓ: MTI ILLYÉS TIBOR
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.