Valamit javulhat a buksz index

Majdnem olyan helyzetbe hozott Szalai Ádám jó néhány hazai orgánumot, amilyen szerencsétlen szituációban a magyar válogatott volt a múlt pénteken Amszterdamban. A csatár ugyanis hétfőn arról beszélt: „A hollandiai meccstől és az egész selejtezősorozattól függetlenül a szurkolókat és a futballszerető embereket folyamatosan átverik, aminek egy oka van: olyan terveket szövünk, amelyek nem reálisak. Ezek a médián keresztül eljutnak mindenkihez, így az emberek évről évre csodát várnak.”

Na most, a „csodaszolgáltató” –és kudarc esetén a rendszeresen felülértékelt „kedvenceknek” meg addigi álláspontjuknak (a következő meccsig) hátat fordító – újságok, televíziók miként tálalják e nyilatkozatot? Mert arra, hogy eszükbe sem jut megírni-elmondani: „igazad van, Ádám, mi együtt hazudunk a hivatalosságokkal, amilyen gyakorisággal, olyan gátlástalanul”, mérget lehet venni.

De legalább valaki a berkeken belülről végre kitért a modern kor magyar pótfutballjának lényegére, a sokkal inkább fakó, mint csillogó, ám évtizedek óta műsoron tartott – az utóbbi esztendőkben pedig minden korábbinál nagyobb propagandával körülvett – Kész átverés show-ra. Eközben a labdarúgó azt is megemlítette: „A képzésben akkora a lemaradásunk, hogy az valami elképesztő. Az elszántság és a fejlődni akarás hiányzik; aki tanulni akar, az nézze meg, hogyan működnek az európai topcsapatok. Ebből élhet majd a magyar válogatott, mert nem most, huszonöt-huszonhét éves korunkban fogunk megtanulni futballozni.”

Noha Szalai a Schalkében játszik, a poros és hamis hazai közegben elhangzott szavai felértek egy ollózásos góllal...

Ám ne reménykedjen senki: ezek a mondatok is elvesznek majd a semmiben – nem a futballista tehet róla –, ahogyan a stadionokban minden örömünk oda már emberemlékezet óta.

Pedig a Hollandiában (is) megalázott válogatott még továbbjuthat az európai pótselejtezőkre. Amint az MTI tegnap közzétette: „Ha a románok hazai pályán döntetlent érnek el Észtország ellen, miközben a törökök Isztambulban alulmaradnak a biztos csoportgyőztesként már vb-résztvevő hollandokkal szemben, akkor a magyar válogatottnak legalább hat góllal kellene nyernie a pireneusi miniállam együttese ellen. Ha a románok mellett a törökök is egy pontot szereznek kedden, akkor tízgólos magyar sikerre lenne szükség a második helyhez.” Nem szólva arról, hogy ha Hollandia csapata nyer Isztambulban, és Észtország válogatottja szintén győz Romániában...

Szóval, arccal a diadal felé!

Ami Bukarestben és Amszterdamban – akciógól, sőt akció nélkül – 1-11-et „produkáló”, ismét a buksz indexen jegyzett honfitársaink Andorra elleni sikerét illeti, az valószínűleg megvalósul ma este. Az ellenfél a lehető legjobb partner: eddigi 115 hivatalos mérkőzése közül csak hármat nyert meg, tizenegyet döntetlennel zárt és százegyet vereséggel fejezett be. Nem sok jóval kecsegtető fellépései során tízszer annyi gólt kapott, mint ahányat szerzett: bevágott harminckettőt, beszedett háromszázhúszat. Ennek a partnernek a felülmúlása talán még ugyancsak nehéz sorsú hazánkfiainak is menni fog, noha előbb Egervári Sándor szövetségi kapitány ment, meg sem várva a kvalifikációs sorozat végét. Helyettese, a válogatottat beugró szerepben vezénylő Csábi József mindenesetre óvatosan említette: „Ebből a meccsből nem lehet jól kijönni. Ha 2-0 lesz, akkor mindenki azt kérdezi majd, hogy miért nem 3-0...”

Dehogy kérdezi mindenki. Elvégre attól kell tartani: e másfél óra az égvilágon senkit nem érdekel. A világranglista kétszázadik helyezettje embert nem vonz, ahogyan az amszterdami 1-8 után a magyar válogatottra sem kíváncsi a közvélemény. (Megjegyzem: Andorra nemzeti együttesének regényes történetében is a 8-1 a legsúlyosabb vereség: az amatőr gárda nyolc évvel ezelőtt Csehországban kapott ki ennyire.) Ám ne legyen kétségünk, az m1 ma esti közvetítésének kezdetekor megint teljes lesz a derű. Habár... Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn „agyrázkódással felérőnek” nevezte a hollandiai lemosást.

Ez speciel egybevág a valósággal: a hurrábajnokok minden mímelt boldogsága ellenére az utóbbi dekádokban nem magyar góloktól szoktunk megszédülni...

MAGYARORSZÁG ANDORRA

Vb-selejtező, Puskás Ferenc stadion, 20 (tv: m1, 19.45). Jv.: Stefanski (lengyel).

Magyarország: Király (89-szeres válogatott) – Vanczák (75), Korcsmár (21) vagy Lipták (13), Mészáros (8), Kádár (15) –Stieber (2), Varga (24) vagy Elek (27), Hajnal (59), Dzsudzsák (57) – Szalai (18), Böde (7).

Andorra: Pol (8) – Martinez (22), Vales (27), Emili Garcia (21), Rodrigues (16) –Marcio Viera (52), Ayala (73), Marc Garcia (16), Pujol (61), Moreno (48) – Riera (22).

A D CSOPORT ÁLLÁSA

1. Hollandia                 9 8 1 – 32 - 5 25

2. Törökország            9 5 1 3 16 - 7 16

3. Románia                  9 5 1 3 17 -12 16

4. Magyarország          9 4 2 3 19 -20 14

5. Észtország               9 2 1 6 6 -18 7

6. Andorra                   9 – – 9 0 -28 0

Ma még: Törökország–Hollandia, Románia–Észtország.

Szalai szavai

Íme, néhány jellemző megfogalmazás Szalai Ádám sajtótájékoztatójáról:

„Én mondtam azt, hogy szeretnék ide kiülni. Nem védem magunkat: mi kaptuk a nyolcat, ahogyan mi, magyarok kaptunk ki annak idején Máltán.”

„Számomra megdöbbentő, hogy itthon ilyenkor minden egyes edző a másikban keresi a hibát...”

„Mondjatok nekem egyetlen toptehetséget, akit ez a magyar labdarúgás az utóbbi húsz évben kinevelt! Mondjatok nekem egyetlenegy magyar edzőt, aki Európában valamit lerakott az asztalra!”

„Ne kezdjük el minden egyes torna előtt, hogy igen, most megcsináljuk! Hülyének nézünk mindenkit... Tíz vagy húsz éve hülyítjük a népet.”

„A legnagyobb különbség ott van, hogy a futballisták képzésében olyannyira le vagyunk maradva... Hagyjuk a körülményeket. Egyetlenegy dolog van, hogy ki akar tanulni, ki akar fejlődni...” „Mainzban ugyancsak nem lehetett topjátékosokat venni. De a fejünkbe verte egy komoly szakmai tudással rendelkező edző... így lett a Mainz középszintű csapat.”

„A valóság az, hogy mit tettünk le az asztalra... A nyolc-egy miért ne tükrözné a futballunkat? Megnézte-e valaki, hogy (a hollandok és a magyarok labdarúgói közül – a szerk.) ki és hol játszott, mennyit játszott... Ég és föld. Nem lehet összehasonlítani.”

„Arra a játékosra, aki itthon egy-kétezer ember előtt játszik, és kimegy Romániába vagy Hollandiába ötvenezer néző elé, mi zúdul rá?”

„Törökországban kihoztunk egy ikszet. Hatalmas szerencse, a jó Isten keze benne volt... De ne egy-egy mérkőzésről beszéljünk. Tíz-húsz évről beszéljünk. Semmi nem változik.”

Ez lesz még

A további mérkőzések a jövő évi labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek utolsó fordulójában:

A csoport: Skócia–Horvátország, Szerbia–Macedónia, Belgium–Wales. Az állás: 1. Belgium 25 pont (már továbbjutott), 2. Horvátország 17, 3. Szerbia 11, 4. Wales 9, 5. Skócia 8, 6. Macedónia 7.

B csoport: Dánia–Málta, Olaszország–Örményország, Bulgária–Csehország. Az állás: 1. Olaszország 21 (már továbbjutott), 2. Bulgária 13 (14-8-as gólkülönbség), 3. Dánia 13 (11-12), 4. Csehország 12 (12-9), 5. Örményország 12 (10-11), 6. Málta 3.

C csoport: Svédország–Németország (tv-közvetítés: Sportklub, 20.40), Írország–Kazahsztán, Feröer szigetek–Ausztria. Az állás: 1. Németország 25 (már továbbjutott), 2. Svédország 20, 3. Ausztria 14, 4. Írország 11, 5. Kazahsztán 5, 6. Feröer szigetek 1.

E csoport: Svájc–Szlovénia, Norvégia–Izland, Ciprus–Albánia. Az állás: 1. Svájc 21 (már továbbjutott), 2. Izland 16, 3. Szlovénia 15, 4. Norvégia 11, 5. Albánia 10, 6. Ciprus 4.

F csoport: Portugália–Luxemburg, Izrael–Észak-Írország, Azerbajdzsán–Oroszország. Az állás: 1. Oroszország 21, 2. Portugália 18, 3. Izrael 13, 4. Azerbajdzsán 8, 5. Észak-Írország 6 (8-16), 6. Luxemburg 6 (7-23).

G csoport: Litvánia–Bosznia- Her cegovina, Görögország–Liechtenstein, Lett ország–Szlovákia. Az állás: 1. Bosznia–Hercegovina 22 (29-6), 2. Görögország 22 (10-4), 3. Szlovákia 12, 4. Litvánia 11, 5. Lettország 7, 6. Liechtenstein 2.

H csoport: Anglia–Lengyelország (Sport1, 21), San Marino–Ukrajna, Montenegró–Moldova. Az állás: 1. Anglia 19, 2. Ukrajna 18, 3. Montenegró 15, 4. Lengyelország 13, 5. Moldova 8, 6. San Marino 0.

I csoport: Spanyolország–Grúzia (Sport2, 21), Franciaország–Finnország. Az állás: 1. Spanyolország 17 pont/7 mérkőzés, 2. Franciaország 14/7, 3. Finnország 9/7, 4. Grúzia 5/7, 5. Fehéroroszország 4/8.

A dél-amerikai selejtezők zárófordulójában: Paraguay–Kolumbia,

Chile–Ecuador, Peru–Bolívia, Uruguay–Argentína. Az állás: 1. Argentína 32, 2. Kolumbia 27 (már mindkettő továbbjutott), 3. Ecuador 25 (19-14), 4. Chile 25 (27-24), 5. Uruguay 22, 6. Venezuela 20, 7. Peru 14, 8. Paraguay 12, 9. Bolívia 11.

A CONCACAF-zóna utolsó fordulójában: Costa Rica–Mexikó, Jamaica–Honduras, Panama–Egyesült Államok. Az állás: 1. Egyesült Államok 19, 2. Costa Rica 15 (már mindkettő továbbjutott), 3. Honduras 14, 4. Mexikó 11, 5. Panama 8, 6. Jamaica 4.

Kádár-korszak 2013
Kádár-korszak 2013
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.