Irány a négyes páholy!

Nem kizárt, hogy vasárnap kvartetté bővíti Sebastian Vettel a legalább négy vb-címet nyert Forma–1-es pilóták körét. Eddig ugyanis mindössze három versenyzőnek sikerült ez a bravúr – a francia Alain Prost négy, az argentin Juan Manuel Fangio öt, a német Michael Schumacher pedig hét címet szerzett –, így a Red Bull klasszisa lehet a negyedik négyszeres bajnok. Bár ebből az illusztris társaságból nehéz kiemelkedni, a még mindig csak 26 éves Vettelnek ez is sikerülhet: ha számára kedvezően alakul a hét végi Japán Nagydíj, akkor a Forma–1 történetének legfiatalabb négyszeres világbajnoka lesz. Ez amúgy korántsem lenne váratlan: ő a legifjabb egyszeres, kétszeres és háromszoros bajnok is...

Bár az szinte kizárt, hogy ne Vettel szerezze meg az idén a vb-címet – öt futammal a szezon vége előtt 77 pont az előnye –, az azért még erősen kérdéses, hogy már vasárnap ünnepelhet-e. Ehhez nyernie kellene, az összetettben második helyen álló spanyol Fernando Alonso (Ferrari) pedig nem szerezhet többet két pontnál, vagyis legfeljebb kilencedik lehet. Vettel győzelme nem lenne meglepő, hiszen az utóbbi nyolc verseny közül hatot megnyert. Ráadásul Japánban sem lassú: míg az első gyakorlást Lewis Hamilton (Mercedes) „nyerte”, addig a második szabadedzésen már a német klasszis volt a leggyorsabb. Ugyanakkor a német pezsgőbontását késleltetheti, hogy szokatlan lenne, ha Alonso csupán két pontot (vagy ennél is kevesebbet) szerezne vasárnap. Mert bár a spanyolnak nincs nyerő autója, az elmúlt tizenkét futamot kivétel nélkül befejezte, s a legrosszabb helyezése a nyolcadik volt.

Mindez persze a lényegen nem változtat. Hiszen a világbajnoki cím sorsát illetően nem az a kérdés, hogy ki, hanem csak az: mikor? (B. A.)

Vettel már vasárnap történelmet írhat
Vettel már vasárnap történelmet írhat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.