Három tusa a Duna mentén

Magyar idő szerint péntek hajnalban komoly sportdiplomáciai siker született. A világ leggazdagabb sportszervezeteinek egyike, az Ironman márkát birtokló, floridai székhelyű World Triathlon Corporation képviselője bejelentette: 2014. augusztus 23-án féltávú (1,9 kilométer úszás, 90 kilométer kerékpározás, 21,1 kilométer futás), azaz Ironman 70.3-as versenyt szervez Budapesten. (Jó néhány országban rendeznek ilyen erőpróbákat, ám az Ironman márkanevet és -logót az amerikai szövetség jóváhagyása nélkül nem lehet használni.) Andrew Messick, a szervezet első embere a hét végén, a hosszútávú triatlonsport „szentélyének” tekintett Hawaiin, az ott zajló világbajnokság versenyközpontjában tartott sajtótájékoztatón jelentette be a hírt. Nem sokkal ezt követően a budapesti versenyhelyszín a szervezet hivatalos oldalára, az Ironman.comra is felkerült, s a nevezési lehetőséget is megnyitották.

Messick hangsúlyozta, hogy a WTC ezzel „idegen területre” érkezik: először jelenik meg az egykori vasfüggönymögötti térségben. Vagyis: Budapest lesz az 1970-es évek vége óta zajló WTC-sorozat első kelet-európai helyszíne.

A WTC illetékesei természetesen nem vakon böktek rá az Európa-térképnek erre a részére. A gondolat már régen fölvetődött, s a régió első hasonló eseményének megrendezéséért Bukarest is versenyben volt. Az amerikai fél szeptemberben kötött megállapodást a viadalról a Kropko Promotionnel, amelynek ügyvezetője a többszörös Ironman-győztes, Kropkó Péter. A kiváló sportoló lapunk azon kérdését elhárította, hogy a rendezéshez használnak-e állami vagy uniós forrásokat. Hozzátette: a részleteket egy közeljövőben tartandó sajtótájékoztatón ismertetik.

A WTC-t – jelentőségét tekintve – az amerikai profi ökölvívó-szervezetekkel szokták egy lapon emlegetni. Ám igaz az is, hogy Magyarországon az Ironmannek még nincs olyan presztízse, mint nyugati országokban, amelyekben az egyes futamgyőzteseket szinte félistenként tisztelik. A döntés előtt akadtak olyan vélemények, amelyek szerint ha a WTC Budapest mellett teszi le a voksát, az olyan lesz, mintha nehézsúlyú profi bokszvilágbajnoki döntőt rendeznének Magyarországon. Ahogyan szakmai körökben fogalmaztak: itt nem lehet trükközni, az amerikai normáknak megfelelő rendezvényt kell tető alá hozni az ottani szórakoztatóipari elvárásoknak megfelelően. Ami biztos: a verseny nevezési díja (210 euró, azaz hozzávetőleg 63 ezer forint) már a szokásos szintet tükrözi, ám a „belépő” még így is az olcsóbbak közé tartozik. A verseny helyszíneiről már rövid leírást is lehet találni a szervezet oldalán: ezek szerint az úszást a Kopaszi-gát mellett, a Lágymányosi öbölben tartanák, a kerékpározás és a futás a városban zajlana.

A rendezés joga nem csak egyszerű presztízsnyereséget jelent a helyszín számára. A szeptember végén a kaliforniai Tahoe-tó mellett rendezett teljes távú Ironman-futam marketingvezetője, Andy Chapman a napokban arról beszélt: ahová a WTC „beteszi a lábát”, az a település gazdaságilag is jól jár. Becslése szerint esetükben a turistaforgalom miatt a helyi gazdaság csupán a rendezvény néhány napján mintegy 8-15 millió dolláros – azaz 1,7-2,2 milliárd forintnak megfelelő –injekcióhoz jut. Összességében körülbelül 20-40 ezer turista megjelenésével lehet számolni egy Ironman-logó alatt megrendezett eseményen.

Pete Jacobs, a hawaii verseny tavalyi győztese a célvonalnál
Pete Jacobs, a hawaii verseny tavalyi győztese a célvonalnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.