Gólzáportól nem véd a tető

Az amszterdami Arena közvetlen szomszédságában épült, nem éppen kis méretű kocsmák pénteken már este hatkor olyan zsúfoltak voltak, hogy a narancssárgába öltözött vendégek egy része az utcára szorult az – amúgy egész nap szakadó – esőben. A be nem férő drukkerek azonban tudomást sem vettek az égi áldásról, sőt vidáman kurjongattak (előbb kinn, majd berekedtek), mert a holland tábor abban az egyben elhatárolódik a narancstól, hogy mindent fogyaszt, csak gyümölcslevet nem... Ám akármilyen emelkedett volt is a hangulat, két honfitársunkon még a leglelkesebb helyiek sem tudtak túltenni: Józsa Péter és Kun Tamás a Cambridge-hez közeli, 27 ezer lakosú Havervillből érkezett a vb-selejtezőre, hogy szombat este már megint a brit kisvárosban süssön-főzzön az ottani olasz éttermek egyikében. Mondani sem kell: noha a magyar szakácsok évek óta a szigetországban dolgoznak, nem Angliáért – és nem is Itáliáért – dobog a szívük...

Két holland szögletrúgás nyomán hét percen belül az aggodalomtól kalapáltak azok a szívek: előbb Bruma fejesét Koman a gólvonalon hárította, majd Bogdán váratlanul kiejtette a labdát, ám nemcsak üres volt, az is maradt a háló, mert Van Persie lövése a kapust áldozatkészen kisegítő védőkről vágódott le. Negyedóra múltán azonban már nem akadt mentség: Janmaat beívelése Van Persie-hez szállt, és a csatár lassan aláhulló, de pontosan a kapufa mellé küldött fejese a bal sarokban landolt (1-0).

A – mármint a tabella alapján –győzelmi kényszerben lévő magyarok, ahogyan 0-0-nál, úgy az ellenfél vezető gólja után is a saját térfelükre szorultak, rendszerint csupán Németh tartózkodott a félvonal közelében. Ám a kilenc „bekk” sem tudta meggátolni, hogy a Van der Vaarttal összejátszó Lens ziccerhelyzetbe kerüljön, de alig sóhajtottak fel hazánk fiai, hogy „ezt megúsztuk” (a csatár tíz méterről mellé lőtt), már benn volt a második... A huszonötödik percben Korcsmár oldalra rúgta a labdát a hezitáló Bogdán elől – teljes volt a pánik –, mire Lens azonnal visszaemelt középre, és Strootman játszi könnyedséggel fejelt hét méterről a jobb sarokba (2-0).

Olyannyira domináltak a hollandok, hogy a közönség időnként már nem is énekelt, csak nézte az előadást a behúzott tető alatt, akár a színházban. Pedig közvetlenül a meccs előtt még Verdi Nabuccójának híres kórusa is háromnegyedben szólt a megannyi Strauss-keringő mellett... Aztán a 39. percben újra felélénkült a publikum: Korcsmár úgy mentett, hogy Lenst „játszotta meg”, a csatár pedig lazán a jobb sarokba passzolt (3-0). Rögtön ez után előbb Strootman, majd Janmaat lőtt a kapufára, de – a kettős mázli ellenére – nem maradt „csak” 3-0 a szünetig, mert Lens bohócot csinált Guzmicsból, sarokkal szöktette Robbent, akinek beívelését Van Persie befejelte (4-0). A duplázó ideál ezzel utolérte Patrick Kluivertet minden idők holland mesterlövészeinek listáján; igaz, a magyarok számára rettenetes első félidőben ellenfél nélkül „köszönt be” kétszer...

A szünet után „csoda” történt: szépített – már amennyire – a magyar csapat. Atkinson angol játékvezető a 47. percben holland kezezést látott, és a büntetőt Dzsudzsák, akinek az első félidőben volt egy veszélyes szabadrúgása (Vorm védett), a hálóba küldte. A meccsmenetén ez semmit sem változtatott: az 53. percben Robben lefejelte a labdát Van Persie-nek, aki immár megelőzte Kluivertet mostani mesterhármasával és összesen negyvenegy góljával (5-1).

Aztán megint elhalkult az aréna, mert a vendéglátók bántó fölényben futballozó játékosai átmozgató edzés tempójára váltottak, ennek következtében Vorm kapusnak kétszer is hárítania kellett (előbb Böde, majd Dzsudzsák lövése után). A nézők akkor lettek ismét hangosak, amikor Louis van Gaal holland szakvezető lecserélte Van Persie-t: vagy ötvenezren kiáltozták Amszterdamban a háromszoros gólszerző nevét... A második félidőre beküldött Devecserit hallatlanul megzavarta ez a légkör: a káosz válogatottjának szombathelyi „felfedezettje” a 65. percben –miközben a környékén sem volt senki – meghökkentő módon a saját kapujába fejelt (6-1).

„Sikerült” megközelíteni a hollandok elleni negatív rekordot, az 1994-ben Eindhovenben „elért” 1-7-et, és már hatvanöt perc múltán lemásolni a 2010-es – ugyancsak amszterdami – 1-6-ot. Ez még a játék nyomasztó képénél is hívebben jelezte, milyen egyenes vonalú „fejlődésen” megy át a magyar futball csaknem húsz esztendeje... A „meccs” nagycirkusz jellegére jellemző, hogy a találkozó nagy részében Vorm is nyugodtan kijöhetett volna a mezőnybe; ha társai úgy akarják, még gólt is szerezhetett volna. Helyette Van der Vaart iratkozott fel a táblára a 86. percben a hálóba küldött szabadrúgásával, aztán Robben is szabadrúgást lőtt a jobb felső sarokba, és megvolt minden idők holland–magyar csúcseredménye. Sőt a 8-1 a magyar válogatott történetében is rekordbeállítás: az eddigi legsúlyosabb vereség (kétszer) 7-0 volt.

Ezzel a valósággal köszönő viszonyban soha nem lévő vb-álmok elszálltak, bár matematikailag, ugye, még „minden lehet”. A magyar csapat visszaesett a selejtezőcsoport negyedik helyére: ez összehasonlíthatatlanul közelebb van a realitáshoz, mint Brazília...

A D csoport további eredményei: Andorra–Románia 0-4, Észtország–Törökország 0-2.

HOLLANDIA MAGYARORSZÁG 8-1 (4-0)

Vb-selejtező, Amszterdam, 50 000 néző. Jv.: Atkinson (angol).

Hollandia: Vorm – Janmaat, Bruma, Vlaar, Blind – Strootman (Fer, 81.), De Jong, Van der Vaart – Robben, Van Persie (Kuyt, 61.), Lens.

Magyarország: Bogdán – Vanczák, Guzmics, Korcsmár, Kádár (Devecseri, 45.) – Koman, Varga, Böde, Hajnal (Elek, 46.), Dzsudzsák – Németh (Nikolics, 79.).

Gól: Van Persie (16., 44. és 53.), Strootman (25.). Lens (39.), Devecseri (65., öngól), Van der Vaart (86.), Robben (90.) illetve Dzsudzsák (47., 11-esből),.

 

A D CSOPORT ÁLLÁSA

1. Hollandia                 9 8 1 – 32 - 5 25

2. Törökország            9 5 1 3 16 - 7 16

3. Románia                  9 5 1 3 17 -12 16

4. Magyarország          9 4 2 3 19 -20 14

5. Észtország               9 2 1 6 6 -18 7

6. Andorra                   9 – – 9 0 -28 0

Egervári lemondott

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Egervári Sándor szövetségi kapitány bejelentette lemondását. „Egy ilyen súlyos vereség után vállalnom kell a felelősséget a történtekért” – közölte a szakvezető.

Ez történt még

A labdarúgó-vb európai selejtezőcsoportjaiban jó néhány további mérkőzést rendeztek. A belgák idegenben győzték le a horvátokat, így – a hollandok és az olaszok után – tagjai lettek a világbajnoki mezőnynek. Miképpen a németek és a svájciak is: előbbiek Írországot otthon, utóbbiak Albániát idegenben múlták felül.

A csoport: Horvátország–Belgium 1-2, Wales–Macedónia 1-0. Az állás: 1. Belgium 25 pont (már továbbjutott), 2. Horvátország 17, 3. Szerbia 11, 4. Wales 9, 5. Skócia 8, 6. Macedónia 7.

B csoport: Örményország–Bulgária 2-1, Málta–Csehország 1-4, Dánia–Olaszország 2-2. Az állás: 1. Olaszország 21 (már továbbjutott), 2. Bulgária 13 (14-8), 3. Dánia 13 (11-12), 4. Csehország 12 (12-9), 5. Örményország 12 (10-11), 6. Málta 3.

C csoport: Feröer szigetek–Kazahsztán 1-1, Németország–Írország 3-0, Svédország–Ausztria 2-1. Az állás: 1. Németország 25 (már továbbjutott), 2. Svédország 20, 3. Ausztria 14, 4. Írország 11, 5. Kazahsztán 5, 6. Feröer szigetek 1.

E csoport: Izland–Ciprus 2-0, Albánia–Svájc 1-2, Szlovénia–Norvégia 3-0. Az állás: 1. Svájc 21 (már továbbjutott), 2. Izland 16, 3. Szlovénia 15, 4. Norvégia 11, 5. Albánia 10, 6. Ciprus 4.

F csoport: Luxemburg–Oroszország 0-4, Azerbajdzsán–Észak-Írország 2-0, Portugália–Izrael (lapzárta után).

G csoport: Litvánia–Lettország 2-0, Bosznia–Hercegovina–Liechtenstein 4-1, Görögország–Szlovákia 1-0. Az állás: 1. Bosznia–Hercegovina 22 (29-6), 2. Görögország 22 (10-4), 3. Szlovákia 12, 4. Litvánia 11, 5. Lettország 7, 6. Liechtenstein 2.

H csoport: Moldova–San Marino 3-0, Ukrajna–Lengyelország 1-0, Anglia–Montenegró (lapzárta után).

I csoport: Spanyolország–Fehéroroszország (lapzárta után).

Ez volt a harmadik: Bogdán a földön, Korcsmár csípőre tett kézzel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.