Nehézsúly, könnyű mérkőzés?

Ma este Moszkvában lép szorítóba Vlagyimir Klicsko nehézsúlyú ökölvívó, vitathatatlan bajnok. Ellenfele az orosz Alekszandr Povetkin. Mérlegelve a mérlegelendőket, megkockáztatható: nehéz dolga lesz Klicskónak. Nehéz lesz neki izgalmas meccset csinálni ebből a mérkőzésből.

Persze ez így túlságosan szűkkeblű megállapítás, hiszen a ringben kettőn áll a vásár. Povetkinnek is része lehet abban, milyenre sikeredik a Sport1 egyenes adásában 22.15-től látható találkozó. De hát pontosan ez a kérdés: képességeinek milyen mértékű mozgósítására készteti az orosz az ukrán óriást? Klicsko eddigi küzdelmeit az jellemezte, hogy a győzelemhez szükséges minimumszintre egyszerűsítette le ökölvívását, nem díszítgette azt virtuóz elemekkel.

Ez – a látványosságot illetően – nem biztat sok jóval.

Ismerve a két bokszoló adottságait, eddigi pályafutását, nem túlzás azt mondani, hogy óriási különbség van köztük Klicsko javára. A négy szervezetnél világbajnok ukrán bokszoló már fizikailag is ellenfele fölé magasodik: ő198 centiméter, Povetkin 188. Ütéstávolsága mintegy tizenöt centiméterrel hosszabb az oroszénál. Meccsrutinja is jóval nagyobb: Klicsko hatvanhárom profi mérkőzésen van túl (mind össze háromszor szenvedett vereséget), míg Povetkin huszonhat mérkőzést vívott a hivatásosok mezőnyében. Igaz, valamennyi összecsapását megnyerte, de ezek közül keveset vívott olyan erős ellenféllel szemben, amilyen harcértéket Klicsko ellenfeleinek többsége képviselt. Rá adásul tavaly volt egy igencsak nyögvenyelős, elfogyó erővel végigszenvedett, sokak által vitatott, megosztott pontozással megnyert meccse az egyébként egy súlycsoporttal lejjebb otthonos Marco Huck ellen. Fizikum, taktikai érettség, technikai tudás, gyorsaság – lábon, derékból, kézből –, ütőerő... Általános megítélés szerint mindegyik tekintetében jobb az ukrán. Igaz, Povetkin is képzett ökölvívó, nem véletlenül lett amatőrként olimpiai bajnok, valamint világbajnok ugyanannál a szervezetnél, a WBA-nál, ahol Klicsko szuperbajnoki státuszban van. Azaz nem tévedésből lett kötelező kihívója a nehézsúly jelenlegi uralkodójának. Mégis nagy a differencia: Klicsko többet tud, és adottságai folytán többre is képes vetélytársánál.

Nyilván emiatt nem tapasztalható különösebb izgalom a mérkőzés előtt. A bokszvilág a Klicsko-meccsek iránt tanúsított szokásos érdeklődéssel, nem éppen a meglepetésre – vagy inkább: a csodára – „kihegyezve” várja a találkozót. Pedig Klicsko igyekezett fokozni a várakozást. A Profiboksz.hu közlése szerint azt nyilatkozta: „Povetkin tapasztalt, a legjobb korban van, technikailag képzett, és nagyon jó a közelharcban. Némiképp hasonlít is a stílusa Mike Tysonéra. Nem volt még ilyen makulátlan mérlegű ellenfelem, aki olimpiai, világ- és Európa-bajnok, sosem volt még a padlón, és még csak nem is számoltak rá.”

Erre többen fölkapták a fejüket. Nem mintha mondataiból azt olvasták volna ki, hogy Klicsko különösebb kockázatot lát a meccsben. A meghökkenés abból fakadt: Micsoda? Povetkin stílusa akár csak kicsit is hasonlít Tysonéra?

Valljuk meg, aligha. De ha tényleg nagyon jó közelharcban, akkor még mindig ott van az, hogy közel kellene kerülnie Klicskóhoz (és aztán hatékonyan „dolgoznia”). Ennek kivitelezése még akkor is kérdéses, ha biztosak vagyunk abban, hogy Povetkin a tőle telhető legnagyobb alapossággal fölkészült a meccsre, amelyen hazai pályán, orosz szurkolók tízezrei előtt lép szorítóba, és igazán vesztenivalója sincs. Mert mi van, ha kikap? Klicskótól –aki több mint kilenc éve veretlen –tisztes helytállással vereséget szenvedni nem szégyen. Tetejébe közel hatmillió dollárt üti a markát. (Klicsko 17,5 milliót kap.)

Mindazonáltal Povetkinék gondoskodtak érdekességről: Klicsko öltözőjébe Dereck Chisorát, a nehézsúly botrányhősét kívánták delegálni ellenőrként, hogy felügyelje, szabályosan tekerik-e a bandázst az óriás kezére, rendben vannak-e a kesztyűk satöbbi. Arról a Chisoráról van szó, aki a Vitalij Klicsko elleni mérkőzésén frissítővizével leöntötte Vlagyimirt; előtte, a mérlegelés után pofon vágta Vitalijt, majd a meccset kö vető sajtótájékoztatón botrányt kavart, és összeverekedett David Haye-jel. Egyesek szerint Chisorával Povetkinék pszichikai nyomást akartak gyakorolni Vlagyimir Klicskóra.

A mérkőzés orosz szervezői azonban – ugyancsak a Profiboksz.hu közlése szerint – lefújták a tervet. Tiszta küzdelmet akarnak. Még ha Povetkinnek drukkolnak is, nem kétes trükkökben, hanem sportszerű keretek között keresik az esélyeket.

Meglelik?

A nehézsúlyban vagyunk. Itt akár egyetlen ütés is perdöntő lehet. Továbbá: a váratlanságok, meglepetések és véletlenségek birodalmában minden előfordulhat.

Nehéz pillanat: Klicsko a mérlegen
Nehéz pillanat: Klicsko a mérlegen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.